Reklama |
České potraviny bez dioxinů aneb jaká je kontrola potravin?
Německá veřejnost je znepokojena zjištěním vysokého obsahu jedovatého dioxinu ve vejcích volně chovaných slepic. Hlášení přišla z Dolního Saska, Bádenska-Württemberska a Bavorska, které sousedí s Českou republikou. Je snad důvod k obavám i v tuzemsku? "Sledujeme dioxiny v mase, rybách , kuřatech, játrech, v mléku, vejcích a oleji. Žádné nadlimitní hodnoty jsme nenašli," sdělila Pavla Burešová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Přiznává však, že inspekce zkoumala dioxiny loni, a to v pouhých 15 vzorcích. Navíc sleduje pouze vejce z velkochovů v halách. Polovina vajec v Česku ale pochází z nekontrolovaných drobných chovů. Tento článek byl na našem portálu vydán přesně před šesti lety. Již tenkrát jeho titulek obsahoval otazník. Uplynulo tedy šest roků a je to tady zas. Otázkou je, co je tu zas, či co je zde stále? Byl tento superjed tenkrát na základě zjištění odstraněn a a tento druh potravin nedovážen a nyní se našel zase nějaký fiškus, který jej začal opět používat? Nebo tehdejší aféra vyšuměla a v nastalém tichu po pěšině se jelo volky nevolky v poklidu dál až bez přerušení vyráběné a aplikované genocidní látky začaly řvát opětovně a tentokrát hlasem v pravdě tuřím? ¨ Jiří Řezáč z Větrníku Následující článek je napsán autorským rukopisem Jana Stibala a pojednává o aktuální situaci. Jsme si v bezpečnosti potravin rovni? Dioxiny jsou velmi nebezpečné látky – v přírodě jedny z nejjedovatějších. Obecně známá je jejich rakovinotvorná aktivita. Není však jediná. Dioxiny postihují také imunitní systém a reprodukci. Co je na nich potom asi nejzákeřnější je jejich kumulativní povaha. Jsou to látky, které se v těle ukládají a prakticky vůbec nejsou vylučovány. Kumulují se tedy v potravním řetězci a největší zatížení nese ten, kdo stojí na jeho konci, člověk. A protože v nepatrných množstvích jsou dioxiny obsaženy ve většině potravy a dokonce někde i ve vzduchu, jejich množství v průběhu života neustále narůstá a prakticky se tomu nedá zabránit. Případný další významnější příjem dioxinů se v drtivé většině případů nijak neprojeví. Jen se nám v tucích a játrech uloží další dávka a my se o krůček přiblížíme k dosažení nějaké kritické hranice. Aféra v Německu nabrala po jejím ohlášení (u nás 3.1.2011) velmi rychle vysoké obrátky. Nejprve se mluvilo o tom, že se jedná o problém ve třech spolkových zemích, jejich počet byl den poté zvýšen na 8 a po čtyřech dnech dosáhl dokonce 11 a další den 13 (z celkových 16). Stejně se vyvíjel i počet uzavřených farem a množství kontaminovaného krmiva. Z původně několika set farem uzavřených kvůli kauze se staly více než 4000 a z 500 tun krmiva 3 300 tun krmných tuků a potenciálně 150 tis. tun zamořeného krmiva. Největším problémem z hlediska spotřebitelů se ale stalo zatížení potravin. Přestože Němci na začátku tvrdili, že se problém týká výhradně SRN, ukázalo se, že byla prodána zásilka 136 tis. potenciálně kontaminovaných vajec do Nizozemí a 7. ledna dokonce přišla informace o dodávce zpracovaných vajec do Velké Británie, kde jsou dnes stahovány z maloobchodů dětské sušenky a další pamlsky, k jejichž výrobě byly pravděpodobně použita kontaminovaná vejce. Kritiku by určitě snesly i kroky unie. Když prakticky stejný problém postihl v roce 2008 Irsko, požádala dva dni po rozšíření informace komisařka pro ochranu spotřebitele o „zadržení Irského masa a jeho kontrolu na obsah dioxinů a bifenylů“. Jaký rozdíl proti současné situaci, kdy člověk na témže postu říká „je příliš brzy na nějaký zákrok“. Těžko najít jiný důvod pro tak diametrálně odlišný pohled na dvě prakticky identické kauzy, než fakt, že některé státy jsou si zkrátka rovnější. Co z toho plyne pro České spotřebitele? Rozhodně není třeba bát se řízku nebo guláše. Určitě nikoho nezabije. Jistě je ale třeba udělat urychleně preventivní kroky, aby se k nám maso kontaminované dioxiny (nebo případně jinými nežádoucími látkami) nemohlo dostávat. Prvním a nejdůležitějším krokem by v takovém případě mělo být zamezení dovozu masa z problémové země. Ačkoli s tím EU váhá, naše vláda, kterou jsme si zvolili je zodpovědná za ochranu českých spotřebitelů. Navíc je placena z našich daní. Ta vláda má dokonce k takovému účelu vytvořeny instituce jako je Státní veterinární správa či Česká potravinářská inspekce – a dlužno říci, že jsou to instituce druhdy velmi aktivní, pokud jde o postihování našich výrobců za drobnější pochybení. Když však dojde na skutečně nebezpečný skandál, složí ruce do klína a hledí směrem k Bruselu. Když už se navíc dočkáme nějaké informace ze strany našich orgánů, pak jsou to jen chlácholivá slova bez reálné náplně. Jak jinak si vysvětlit informace o tom, že maso, jež se k nám dováží, je v pořádku a žádná kontaminace nehrozí? Vždyť byly provedeny čtyři (!!!) rozbory. V situaci, kdy je k nám z Německa dováženo v průměrném měsíci 7 800 tun masa (více než 75 tis. prasat) jde o naprosto zanedbatelný vzorek (1 vzorek na téměř 19000 prasat)! I kdyby bylo maso velmi silně kontaminováno, takové šetření prakticky nemá možnost, vyjma případu velmi šťastné náhody, cokoli zachytit. Nemáme v žádném případě zájem vyvolávat jakoukoli paniku a upozorňujeme, že neexistuje žádné bezprostřední nebezpečí související s konzumací kontaminovaných vajec či masa. Na druhé straně se v případě dioxinů jedná o velmi významné jedy, jejichž dlouhodobé působení není možno zlehčovat. Požadujme tedy razantní přístup všech orgánů státní správy a relevantní informace namísto mystifikací a polopravd. Ing. Jan Stibal
Příbuzné články...
16.03.2020 Coronavirus v podobě vodopádu17.03.2019 Dominový efekt salmonely 09.03.2016 Palmový olej a legislativní zákulisí 02.09.2013 Pojištěná salmonela 25.02.2013 Lze na salmonelu uzavřít pojištění? [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |