Reklama |
Sladká míza javoru
Javorový sirup ze stromové mízy připravovali i naši předkové, dnes už se ale v Česku prakticky nevyrábí. Dováží se většinou ze Severní Ameriky, kde neodmyslitelně patří k některým tradičním receptům - třeba pekanovému koláči nebo nadýchaným snídaňovým lívancům. Ze suchého javora, voda kapká, napi se jí má milá, veď je sladká," připomíná lidová písnička ze Slovácka dávný zvyk našich předků navrtávat z jara kmeny javorových stromů, získávat z nich mízu a z té vařit sladký sirup, případně jej přeměňovat v cukr. Tuto praxi rozšířenou hlavně v kopcovitých regionech českých zemí popisuje ve svém poválečném spisu Česká strava lidová Marie Úlehlová-Tischlová. "Bylo to již za Marie-Terezie, kdy se na vlastní rozkaz panovnice konaly pokusy se získáváním javorové šťávy. Knížecí auerspergský lesmistr z Libáně dovezl prý ke dvoru 70 funtů krásného cukru, vyrobeného z klenu." Největší rozkvět však zažilo zpracování javorové šťávy za napoleonských válek, kdy kvůli válečné blokádě vyletěla vzhůru cena cukru třtinového. Javorový cukr se tehdy ve velkém začal vyrábět na panství Coloredo-Mansfeldů v Dobříši nebo na panství velehradského kláštera.
Ať zvolíte kteroukoliv variantu, musí být těsto na lívance řídké, zahušťování moukou nad míru předepsanou recepty vede vždycky k tomu, že jsou placičky tuhé a ztratí typickou nadýchanou konzistenci. Konkrétní postup přípravy těsta se většinou liší rodinu od rodiny. Někde dávají hladkou mouku, jinde polohrubou, vejce se může přidat v celku nebo zvlášť jako bílkový sníh a žloutek. Rozdíl bývá i v tom, na čem hospodyňky lívance smaží. I když řada z nich volí olej, tou nejklasičtější cestou zůstává máslo. Nic jiného totiž lívancům nedá tak příjemnou chuťovou tečku. Hruškové lívance 1 čtvrtlitrový hrnek hladké mouky Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Postupně přiléváme mléko a šleháme směs v řídké těsto. Přidáme vejce a důkladně promícháme. Necháme těsto deset minut odpočinout v pokojové teplotě. Oloupeme hrušku, vyřízneme jadřinec a nastrouháme ji nahrubo. Pak vmícháme do těsta. Na pánvi rozpustíme máslo a pečeme lívance. Na jeden by měly stačit dvě lžíce těsta. Dozlatova opečené lívance servírujeme ještě teplé a poléváme javorovým sirupem.
Příbuzné články...
01.04.2019 Je čokoláda sladkou marihuanou?22.08.2015 Dortové jedlé obrázky 22.04.2014 Jak vznikla skrze kočku zmrzlina 17.03.2014 Pařížská šlehačka a krém 03.12.2013 Čokoládová pralinka [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |