Reklama |
Koláče a jejich pečení
Ĺubica - Posielam odskúšaný a veľmi dobrý koláč s tvarohom: Lístkové cesto vyvaľkáme na veľkosť hlbokého plechu a preložíme ho do neho tak, aby sme vyložili aj jeho boky. Lubica - Klasická tvarohová plnka do hanáckych koláčov: Jana - Svatební hanácké koláčky Jana - Já peču svatební hanácké koláčky z plundrového těsta - to je kynuté lístkové, překládané - a na 70 dkg mouky, tj. 1 dávka, dávám 4-5 kostek tvarohu, obyčejného, ale ne šlehaného z vaničky. ten je řídký. Přidám do něj hodně cukru, protože v těstě je málo, cit.kůru, rozinky, vanilk. cukr a 2 bílky, protože do těsta patří 4 žloutky, tak abych to upotřebila. Jinak bych do této dávky dala 1 celé vajíčko, zamíchala a když by se náplň drobila, dala bych třeba jen bílek. Je lépe dávat napřed míň vajíček a postupně ředit, protože když je nápln řídká, je to hrozná práce. Nezahušťuju to ničím, ale tchyně - profesionální cukrářka - někdy dává uvařenou krupici. O.K. - Dotaz Děkuji za velmi cenné rady! TAKÉ TĚSTO DĚLÁM PLUNDROVÉ.A kolik prosím máte kusů z těch 70dkg mouky? Jana - Odpověď Z této dávky - 50 dkg mouky je do kynutého těsta, 20 dkg do máslového - udělám tak 150 - 200 koláčků, záleží, jak kdo chce velké. Když to nepeču vyloženě pro svatbu, dělám trochu větší, v průměru mají 4-5 cm a je jich asi 150, po 20g, celkem asi 3 kg. Já myslím, že toho tvarohu asi dáváte málo, jestli se vám v hotovém dělá "voda", tak bych ji asi zkusila vybrat lžičkou. Někdy mi tvaroh trochu pouští vodu, když byl předtím v mražáku nebo když ho nechám hotový dlouho stát. Jajtek - Nechápu, prosím, pokud necháváte tvaroh dostatečně dlouho vypotit, a když ho chcete použít, musí mít podstatně menší objem, tak tam přeci není vůbec zapotřebí ani pudinkový prášek a o krupici slyším poprvé? Já do něj jen vmíchám celé vajíčko ať se pak pěkně váže, to samotný žloutek nedokáže, takže i s bílkem, mletý cukr, rozinky, vanilku. To máslo to určitě nepokazí, že by pak tvaroh tekl, je tam pro chuť, je ho tam kousek. Všechno teď hodně zdražilo, ale takový tučný tvaroh, samozřejmě zbavený vody, v nádivce je ještě lepší než ten měkký. Máslo se přidává do toho měkkého ať je lahodný. Nádivka musí být hustá! Já peču kynuté těsto s olejem a kouskem změklého másla, ale někdy také olej a vanička majonézy. Sádlo bych osobně do těsta nedávala. Ani do posypky(drobenky), to už jsem taky viděla. S olejem v těstě jsou koláče vláčné. Teď dělávám i nekynuté maličké svatební=kvásek klasika,ale jen se zamíchá a pořádně, pečlivě vypracuje a nenechává kynout, hned se vyhází ven z mísy malou lžičkou a rychle se pak zabaluje tvarohová náplň. Vajíčkem se udělá hlubší důlek a do něj se dají povidla a přitlačí na to posypka. Až teď se nechávají kynout na plechu a pečou tak na 180-190 st. Mám i ze dřeva tvořítko na důlky ,ale to je spíš ploché, tak jsem si koupila v zemědělské prodejně podkladek-sádrový odlitek vajíčka. Nemusím se už bát že mi klasické vajíčko rupne v ruce. Koláčky už ale nepotírám po okraji vajíčkem. Ať jsou měkoučké. Upečené potírám rozpuštěným máslem s rumem jak píšete,j e to pro tu lahodnost chuti. To prostě musí být, aby i voněly. O.K. - Měla jsem právě obavy z té krupice, ale zdá se mi to tam dobré (taková pojistka, že to nevyteče. Dávám jen na 3kg tvarohu (100g hrubé krupice). V čem je do té náplně lepší ten mletý cukr! Já dávám cukr krupice! Nedělám také zde chybu? Jajtek - Do tvarohové náplně dávám většinou mletý cukr, mám pocit, že se v nádivce úplně rozplyne, nevěřím, že by způsobil aby byla řídká. Dáváte 82%máslo do posypky? Z umělého bych pochopila že bude tvrdší nebo nepečete ty koláče moc dlouho nebo zprudka že by byla přesušená? To asi určitě ne, tak to nevím. Já ji dělám od oka, tak aby byla spíš tučnější.
Příbuzné články...
31.07.2020 Odpalované těsto27.07.2020 Zakladní cheesecake - New York style 24.07.2020 Americké sušenky 20.12.2019 Vánoce - Banánky se švestkovou náplní a skořicí 18.12.2019 Vánoce - Perníkové cookies s polevou [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |