Reklama |
Koláče500 g hladké mouky 100 g polohrubé mouky 100 g cukru 100 g oleje 250 ml mléka 1 kostka droždí 2 žloutky citrónová kůra špetka soli POSTUP PŘÍPRAVY Mouku prosejeme do mísy a uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme špetkou cukru a můžeme nechat krátce rozpustit. Zalijeme malou částí vlažného mléka (zbytek mléka ponecháme stranou), prošleháme vařečkou a přimícháme malou část mouky až vznikne řídké těsto, které necháme v teple vykynout asi 10 minut. Mezitím dáme do zbytku mléka cukr, sůl a citrónovou kůru a vše rozpustíme a nahřejeme na teplotu 30 °C. Směs přilijeme do vykynutého těstíčka - kvásku a spolu s olejem vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme v teple vykynout. Těsto dobře promícháme a opět necháme vykynout. Hotové těsto nakrájíme na malé kousky ze kterých uděláme kuličky. Pomocí skleničky nebo speciálního tvořítka "mačkáme" koláčky, již na tukem potřeném plechu, případně těsto do požadovaného tvaru tvarujeme prsty. Poté koláče ozdobíme různými druhy ovoce, např. borůvky, meruňky, švestky apod. Rovněž můžeme potřít povidlovou, makovou nebo tvarohovou náplní. Nazdobené zpravidla sypeme drobenkou, necháme krátce v teple nakynout a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C do světle hnědé barvy.
Příbuzné články...
31.07.2020 Odpalované těsto27.07.2020 Zakladní cheesecake - New York style 24.07.2020 Americké sušenky 20.12.2019 Vánoce - Banánky se švestkovou náplní a skořicí 18.12.2019 Vánoce - Perníkové cookies s polevou [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |