Reklama |
Nostalgické zákuskyTradiční české zákusky jsou vůči cheesecakům a tiramisu v čím dál větší defenzivě. Koupit dobrou laskonku, kremroli či nedejbože indiánek je úkol pro detektiva. Nemáte-li v okolí cukrárnu, kde je umí dělat, pusťte se do výroby sami. Třeba ovocné košíčky zvládne i začátečník. Nejbližší nám zůstávají chutě, které známe z dětství. Paměť našeho jazyka je třeba důvodem, proč mnozí z nás tvrdohlavě kupují oplatky všeho druhu ze Slovenska a jejich českou konkurenci bojkotují. Nejde o to, že by sereďské pečivárne dělaly oplatky a sušenky zdravější nebo bez éček: akorát méně "vylepšují" receptury a víc se drží těch původních. Což vyhovuje nostalgické paměti našich chutí. Stejné je to i se zákusky a dorty. Dobré tiramisu je fajn, nemám vůbec nic proti cheesecaku. Jenže málokterý exemplář těchto dezertů ve mně dokáže spustit bezuzdné nadšení, jaké zažívám, když někde narazím na laskonku podobnou té, co mívali na Svatém Kopečku u Benešů. Právě laskonky a kremrole starodávného střihu ze mě udělaly štamgasta cukrárny, kde jinak mají jedno z nejpříšernějších kafí v okolí naší redakce. Kam na laskonky a kremrole tedy vím, mým zásadním problémem však zůstávají indiánky. Tuhle sladkost nejasného, zřejmě maďarského původu buďto nikdy nedělají, a pokud ano, tak chutná... divně. Prostě úplně jinak než v cukrárně na Palackého v Olomouci, kterou vedl v osmdesátých letech párek podivných čtyřicátníků. Dneska by spadali do kategorie přestárlých emos, jako děcka jsme je kvůli nezdravě bílé pleti a černě obarveným vlasům podezírali z pobytu v kriminále. No a právě tihle dva měli nejlepší indiánky na Hané. Dneska je na místě jejich cukrárny antikvariát, což je sice zařízení sympatické, ale sladkosti tam neseženete. Indiánky z Palackého tak zůstávají nedostižným etalonem, s velkým odstupem následují exempláře z jedné cukrárny v Zábřehu a jedné ve Valašských Kloboukách. Malinové košíčky 250 g hladké mouky Troubu předehřejeme na 160 stupňů. V míse smícháme sůl a mouku a pak do nich rozetřeme 120?g másla. Až začne směs připomínat drobenku, přidáme dvě lžíce cukru moučky a nakonec žloutek. zdroj: ihned.cz
Příbuzné články...
31.07.2020 Odpalované těsto27.07.2020 Zakladní cheesecake - New York style 24.07.2020 Americké sušenky 20.12.2019 Vánoce - Banánky se švestkovou náplní a skořicí 18.12.2019 Vánoce - Perníkové cookies s polevou [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |