Reklama |
Cukrářská hra s jablkyVe většině receptů se dají jednotlivé odrůdy jablek bez větší škody navzájem nahrazovat, existují ovšem výjimky. Kupříkladu vyhlášený francouzský dezert Tarte Tatin, který vymyslely sestry Tatinovy z vesničky Lamotte-Beuvron nedaleko Paříže, se ze všech jablek připravit nedá. Vyžaduje totiž odrůdy méně šťavnaté, které jemné těsto nerozmočí. Původní recept doporučuje "reinettes", ovšem bez bližší specifikace. Což je trochu problém, neboť moudré pomologické knihy vám odhalí, že renet je poměrně dost a jednotlivé variety se od sebe liší. Z jablek, která se mně dostala pod ruku, jsem do Tarte Tatin použila renety sudetské, které vynikají svou šťavnatostí, nejsou však příliš aromatické. Naopak klasická Coxova reneta, která z českých sadů postupně mizí, se na tradiční francouzský koláč hodí báječně i z hlediska chuti. Špatné nejsou ani zimní renety, takzvané kožené, za jejich nevýhodu bývá považováno, že se scvrkávají rychleji než jiné odrůdy, což však u tohoto receptu nijak nevadí. Pozor! Jsou renety, které se do koláče sester Tatinových nehodí vůbec. Je to třeba Landsberská reneta, která pod skořicově zabarvenou slupkou skrývá velmi šťavnatou dužninu. Jak je vidět na příkladu Tarte Tatin, vybrat to správné jablko pro konkrétní kuchyňské použití může být skutečná věda. Na druhou stranu se na to můžete podívat i z lepší stránky a proměnit vaření s jablky ve hru: díky pokusům s jednotlivými odrůdami vyladíte svoje recepty k dokonalosti. Koláč z Idaredů 100 g hladké mouky Mouky a špetku soli smícháme v míse, přidáme k nim sto gramů povoleného másla a prsty důkladně rozmělníme. Přidáme žloutek a znovu prohněteme hrudkovatou směs v misce. Přilijeme 3 lžíce studené vody a vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme z něj kouli, stáhneme ji do potravinářské fólie a uložíme na hodinu do chladničky. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Formu vymažeme tukem.
Příbuzné články...
31.07.2020 Odpalované těsto27.07.2020 Zakladní cheesecake - New York style 24.07.2020 Americké sušenky 20.12.2019 Vánoce - Banánky se švestkovou náplní a skořicí 18.12.2019 Vánoce - Perníkové cookies s polevou [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |