Reklama |
Vánočka - Vanoční receptINGREDIENCE 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 42 g droždí, 100 g pískového cukru, asi 200 g mléka, 1/2 lžičky soli, 2 žloutky, 125 g tuku, na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku, 100 g rozinek, 50 na plátky nakrájených mandlí, tuk na plech POSTUP PŘÍPRAVY Mouku prosijeme do mísy, trochu odložíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneček přikryjeme. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozehřátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek, muškátový oříšek a se zbylým teplým mlékem vypracujeme tužší těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme kynout. Rozinky propláchneme. Vykynuté těsto přendáme na vál, vpracujeme do něj rozinky a rozdělíme je na devět kousků. Ze čtyř kousků vyválíme dlouhé válečky a spleteme je do copu, přendáme je na tukem potřený plech a dlaní je podélně zmáčkneme. Z dalších tří kousků těsta upleteme druhý cop, položíme jej na první cop, těsto opět zmáčkneme. Ze dvou zbylých kousků vyválíme válečky a stočíme je, položíme na copy a konce podložíme pod copy. Těsto necháme ještě 10 minut kynout, potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a vánočku dozlatova upečeme.
Příbuzné články...
31.07.2020 Odpalované těsto27.07.2020 Zakladní cheesecake - New York style 24.07.2020 Americké sušenky 20.12.2019 Vánoce - Banánky se švestkovou náplní a skořicí 18.12.2019 Vánoce - Perníkové cookies s polevou [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |