Reklama |
Více než dvě třetiny firem vyhovují systému kritických bodůSystém HACCP vznikl v roce 1970 v USA. Spočívá v zjištění úseků technologie, kde je největší riziko kontaminace potravin. Tyto body je třeba kontrolovat a ohrožení konzumenta zabránit. Právě aktivní předcházení nebezpečí je rozdílem proti tradičnímu způsobu kontroly, vysvětlila mluvčí. Nejvíce pozadu při zavádění HACCP jsou podle ČZPI zejména malí výrobci cukrovinek, cukrářských výrobků, zmrzlin i mražených krémů a pekařských výrobků. Inspektorům podle Kolejkové dosud chybí vyhláška, která by umožnila potravinářské podniky objektivně hodnotit. Na jejím základě by jednotlivé kategorie firem dostávaly například státní dotace ještě před vstupem země do EU. "Pravidla hry" má nastavit norma, kterou připravuje ministerstvo zemědělství. Vyhlášku s pracovním názvem O podmínkách a požadavcích na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin, kromě potravin živočišného původu projedná resort do poloviny letošního roku. Šest měsíců budou mít podniky na nezbytnou přípravu a vyhláška začne platit k 1. lednu 2003, uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář. ČZPI provedla loni u potravinářských provozoven 8080 kontrol, z toho řadu opakovaně na plnění uložených nápravných opatření. K zavádění HACCP se vztahuje zákon číslo 110/1997 Sb. a vyhláška ministerstva zemědělství číslo 147/1998 Sb. Jiří Macík
Příbuzné články...
16.03.2020 Coronavirus v podobě vodopádu17.03.2019 Dominový efekt salmonely 09.03.2016 Palmový olej a legislativní zákulisí 02.09.2013 Pojištěná salmonela 25.02.2013 Lze na salmonelu uzavřít pojištění? [další příbuzné články] |
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |