Reklama |
ČZPI letos při kontrole zmrzlinyKontrole podle mluvčí podléhá nejen výrobek, ale i suroviny. Inspektoři nacházejí nedostatky nejčastěji při hygieně prodeje, jako nepoužívání hygienického náčiní při podávání kornoutů nebo nedostatečná výměna vody na omytí porcovacích kleští. "Zmrzlinu často prodávají brigádníci, kteří nemívají zažité hygienické návyky," doplnila Kolejková. ČZPI kontroluje prodejce zmrzliny průběžně, a to v případech, kdy výroba nenavazuje na stravování, a ve stáncích. Součástí je i kontrola zdravotní nezávadnosti mikrobiologickým vyšetřením. Inspekce zkoumá i zavedení a funkčnost tzv. systému kritických bodů. Za loňský rok odebraly laboratoře 374 vzorků zmrzlin, z nichž ikrobiologicky nevyhovělo 14, ale jen u jednoho převýšily koliformní bakterie normu a výrobek byl zdravotně závadný. Výroba zmrzlin musí být jako potravinářská ohlášena ČZPI. V závislosti na typu produktu se skladují v konečném prodeji při teplotách mínus osm až mínus osmnáct stupňů i nižších. Doba použitelnosti od zmrazení je opět podle typu 24 a 48 hodin.
Příbuzné články...
16.03.2020 Coronavirus v podobě vodopádu17.03.2019 Dominový efekt salmonely 09.03.2016 Palmový olej a legislativní zákulisí 02.09.2013 Pojištěná salmonela 25.02.2013 Lze na salmonelu uzavřít pojištění? [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |