Reklama |
Potraviny v záplavových oblastech jsou často poškozenéČZPI varuje před konzumací potravin, které přišly do styku se záplavovou vodou a mohly být zasaženy mikroby. Výjimku tvoří hermeticky uzavřené potraviny, ale i v tomto případě je na místě nezbytná opatrnost. Zvýšenou pozornost vyžadují trvanlivé potraviny se skladováním v suchu. Jde o trvanlivé pečivo, mouku, těstoviny, čaj, koření nebo kávu, které mohou vlivem vlhkosti zatuchnout nebo zplesnivět. "V případě viditelného růstu plísní, netypické vůně, barevné změny, navlhnutí nebo spečeného obsahu nedoporučujeme potraviny konzumovat, a to ani po odstranění poškozených částí," upozornila Kolejková. Stejně tak inspekce varuje před opětovným zmrazováním již jednou rozmražených potravin, například vlivem výpadku elektřiny. Riziková je i konzumace viditelně poškozeného nebo rozměklého ovoce a zeleniny. Inspektoři nedoporučují pojídat ani plodiny, které byly v přímém kontaktu se záplavovou vodou. "V každém případě je třeba ovoce a zeleninu před konzumací velmi pečlivě omývat," uzavřela Kolejková.
Příbuzné články...
16.03.2020 Coronavirus v podobě vodopádu17.03.2019 Dominový efekt salmonely 09.03.2016 Palmový olej a legislativní zákulisí 02.09.2013 Pojištěná salmonela 25.02.2013 Lze na salmonelu uzavřít pojištění? [další příbuzné články] |
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |