Pro lesk se perníčky potírají směsí kuléru a vaječného žloutku.
Kulér: do suchého rendlíku nasypte vrchovatou lžíci krystalového cukru a "vařte", dokud se cukr nerozpustí a nezhnědne - zkaramelizuje. Musíte průběžně míchat a pozor, konečná fáze zhnědnutí jde hodně rychle, tak abyste to nespálili. Odstavte ze sporáku a opatrně (prská!) do karamelu nalijte 1-2 lžíce vařící vody a rychle promíchejte a nechte vychladnout (směs by měla mít při chladnutí konzistenci sirupu, raději dejte méně vody a přidávejte). V dobře uzavřené sklenici vám kulér vydrží v lednici i měsíc.
Do 1 žloutku pak přidejte lžičku vody a lžíci kuléru a promíchejte (jemně, aby se vám nevytvořilo moc pěny). Směs pak propasírujte přes sítko (odstraníte tím pěnu a "vlákna" ze zbytku bílku kolem žloutku, které dělají při potírání perníčků bílé šmouhy.) Troubu zahřejte asi na 150 °C. Perníčky širokým štětcem potřete směsí, poskládejte na plech a dejte do trouby asi na 2 minuty. Troubu nechte pootevřenou tak na 15 cm - perníčky nepečete, směs musí jen zaschnout. Pokud se vám zdají málo lesklé, můžete postup s potíráním zopakovat. Pozor: perníčky leštěte nejdříve druhý den po upečení, až jsou "tvrdé". Pokud byste to udělali hned, čerstvě upečený perníček vsákne potírací směs do drobných pórů a vytvoří se vám nepěkné tmavé žilky na povrchu perníčku. Perníčky se též mohou naskládat jen na půlku plechu a rychle vloží do trouby. Čím kratší je doba mezi potřením perníčku a vložením do trouby, tím lépe. Co se týče zdobení, lze použít bílkovou polevu. Též je možné použít směs citron+cukr+solamyl.