Reklama |
Kde působil první český cukrářPrvní český cukrář se objevuje roku 1301 v době vlády předposledního Přemyslovce Václava II. Působil na Malé Straně a jmenoval se Mates. Cukrářské řemeslo však v té době bylo velice vzácné. Ani konfetářům nebo apatykářům, kterým se pletli do řemesla nebylo ještě mnoho. Teprve s rostoucím blahobytem příbývá ve XIV. století nejen cukrářů, ale i jejich specializovaných podřemesel: mazanečníků, koláčníků, kobližníků, medníků, ba v té době existoval i jeden "boží pekař", který pekl hostie. Velký rozmach cukrářské výroby nastává v Čechách za doby Rudolfa II. Tlačí se sem i cukráři cizí, Němci, Vlaši, i Francouzi, kteří se postupem času počeštili.
Příbuzné články...
01.04.2019 Je čokoláda sladkou marihuanou?22.08.2015 Dortové jedlé obrázky 22.04.2014 Jak vznikla skrze kočku zmrzlina 17.03.2014 Pařížská šlehačka a krém 03.12.2013 Čokoládová pralinka [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |