Reklama |
Některé restaurace špatně vyrábějí a skladují ledHygienici navštívili 34 podniků. Odhalili i další nedostatky. Tři zařízeních nepoužívala vhodné obaly na skladování ledu. Provozovatelé jej ze stroje přesypávali do igelitové tašky. "Většinou měla potisk a nebyla k tomuto účelu výrobcem určena," uvedla hygienička. V dalších třech případech kontroloři zjistili závady ve skladování ledu v mrazicích boxech. Nádoby s ledem volně ležely vedle mraženého hovězího či vepřového masa, kuřat a ryb. Podle hygieniků při kontrolní akci nejhůře dopadly podniky na Opavsku. "V šesti případech jsme na místě udělili blokové pokuty. Čtyři další se budou řešit ve správním řízení," doplnila Svrčinová. Provozovatelé si podle ní často neuvědomují, že použitím špatně vyrobeného ledu pro vychlazení nápoje mohou ohrozit jeho zdravotní nezávadnost a zdraví zákazníků. Podle hygieniků by lidská ruka s ledem vůbec neměla při výrobě přijít do kontaktu. "Nejjednodušším způsobem výroby umělého ledu je naplnění dělených plastových mističek pitnou vodou, která se dá zmrazit," uvedla hygienička. Některé restaurace dosud používají i speciální sáčky, které naplní vodou. Řada podniků si ale podle hygieniků v poslední době pořídila speciální stroje na výrobu ledu nebo nakupují ve velkoobchodě balení hotových kostek.
Příbuzné články...
16.03.2020 Coronavirus v podobě vodopádu17.03.2019 Dominový efekt salmonely 09.03.2016 Palmový olej a legislativní zákulisí 02.09.2013 Pojištěná salmonela 25.02.2013 Lze na salmonelu uzavřít pojištění? [další příbuzné články] |
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |