Reklama |
Nizozemské kavárny se bojí, že s kouřem zmizí i hostéNizozemci v těchto dnech však diskutují zejména nad otázkou, jaký vliv bude mít nový zákon na postavení zaměstnanců v pohostinství . Dodržení zákona by znamenalo totální zákaz kouření v kavárnách i restauracích . Něco takového je pro celé odvětví v tuto chvíli naprosto nepředstavitelné. Hospodští bědují... "Po zavedení eura a následném zvýšení cen už tak jako tak poklesly obraty. Zákaz kouření by byl pro hodně podniků poslední ranou," říká Vincent de Geus, majitel kavárny v malebném centru Utrechtu. "Navíc pro takové rozhodnutí neexistuje shoda a podpora ve společnosti." V Nizozemsku kouří každý třetí dospělý. Podle Organizace hotelů , restaurací a kaváren v Nizozemsku by zákaz kouření znamenal ztrátu 1,3 miliardy eur z celkového obratu 11,5 miliardy eur a navíc ztrátu 50 tisíc pracovních míst z celkového počtu 400 tisíc. ...ministr slibuje odklad Ministr zdravotnictví Hans Hoogevorst dal proto celému odvětví roční odklad a je ochoten poskytnout i výjimku ze zákona na dobu neurčitou. Podmínkou však je, že hostinští sestaví přijatelný plán seberegulace, který by vedl k razantnímu poklesu užívání tabáku . "Naše branže je ochotná přispět k předsevzetí vlády snížit počet kuřáků každoročně o jedno procento. Provozovatelé podniků se musí začít zamýšlet nad přístupem ke kouření v jejich podniku. Třeba nad tím, že když při prostírání dají na stůl kytičku místo popelníku, vede to ke značnému poklesu počtu kuřáků," říká ředitel Organizace hotelů , restaurací a kaváren Jeu Claes. "Také bude podle anglického vzoru v Nizozemsku zavedena dohoda, kterou mohou podniky dobrovolně podepsat. Zavazují se tím k tomu, že u vchodu umístí standardní štítek, na kterém bude zřetelně podána informace o přístupu ke kouření uvnitř jejich podniku," dodává Claes. Hoteliéři chtějí za každou cenu předejít všeobecnému zákazu kouření. Proto se snaží plán formulovat co nejkonkrétněji: Do konce roku 2007 musí 95 procent hotelů servírovat snídani v místnosti, kde se nekouří, 90 procent hotelů musí nabízet nekuřácké pokoje, šest z deseti velkých restaurací musí mít nekuřáckou zónu. Pětapadesát procent všech podniků by mělo být ventilováno podle přísných norem za pomoci nejmodernější aparatury. Polovina diskoték by do té doby měla mít nekuřácké prostory a kvalitní ventilaci. Belgické bary jsou blízko "Z amerických a kanadských průzkumů vyplývá, že všeobecný zákaz kouření vede k tomu, že hosté prostě zůstávají doma. Nezapomínejme, že každý třetí Nizozemec kouří!" říká Jeu Claes. Především podniky v pohraničí by to podle něj měly těžké. "Došlo by tak k nespravedlivé konkurenci s Německem a Belgií. A to v Belgii mají už deset let zákaz kouření, ale nikdo jej nedodržuje." Majitel kavárny Vincent de Geus říká: "Každý majitel nebo zaměstnanec podniku chce být pohostinný a ne vůči svým hostům fungovat jako strážník. Kouření je škodlivé, ale dokud autority neřeknou, že nesmí kouřit nikdo a nikde, máme problém." Z ankety mezi pracovníky v pohostinství vyplývá, že ani oni nejsou zastánci zákazu kouření. Většina z nich sama kouří a ještě větší část je proti zákazu. "Odbory nebudou hned tak stávkovat za právo na pracoviště bez tabákového kouře," říká Jeu Claes. "Členové jejich výboru kouří jednu za druhou." ihned
Příbuzné články...
16.03.2020 Coronavirus v podobě vodopádu17.03.2019 Dominový efekt salmonely 09.03.2016 Palmový olej a legislativní zákulisí 02.09.2013 Pojištěná salmonela 25.02.2013 Lze na salmonelu uzavřít pojištění? [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |