Cukrář.cz

Reklama



Bochánek, který se vždy povede

26.03.2004 | Autor: Vencová Vlasta | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Ingredience: 350 g hladké mouky, 350 g hrubé mouky, 140 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 180 g másla, 40 g (1 kostička) droždí, 1 lžíce cukru a 1 lžíce hladké mouky do kvásku, 1/4 l mléka, 2-3 žloutky, 60 g rozinek, 60 g loupaných mandlí, špetka soli, špetka muškátového strouhaného muškátového oříšku, vejce na potření a mandle na posypání
  
 
Postup přípravy: Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí. Necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, vanilkový cukr, rozdrobené máslo, strouhaný muškátový oříšek a vykynutým kváskem, žloutky a zbylým mlékem zaděláme hustší hladké těsto. Dobře propracujeme, nesmí se chytat ani vařečky ani mísy. Dobře se zpracovává v robotu nebo hnětači (tam také zpracováváme tak dlouho, až se nelepí). Kdyby se lepilo, přidáme ještě trošku mouky. Do zpracovaného těsta přidáme omyté rozinky a sekané mandle, zapracujeme a dáme na teplé místo asi 1 hodinu kynout. Z vykynutého těsta vypracujeme dva menší bochánky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem nebo vytřený tukem. Necháme ještě asi 30 minut kynout. Pak celé bochánky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypeme sekanými loupanými mandlemi. Do středu bochánků nastříhneme nůžkami nebo nožem křížek a pečeme v předehřáté troubě ! asi 3/4 hodiny až 1 hodinu. Nejprve zapečeme při 200 °C, potom snížíme teplotu na 160-170 °C a dopečeme. Zda jsou pečené zkoušíme špejlí, když se nelepí těsto na špejli jsou propečené. Hotové necháme na plechu vychladnout a potom pocukrujeme.

Zdroj: Kuchařka on-line (www.recepty.cz)


Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.