- Netradiční realita provedení evropského mistrovství -
Coronová pandemie postavila na hlavu všechny úvahy ohledně uspořádání dalšího dílu evropského zmrzlinářského mistrovství v Boloni s následným světovým vrcholem v Rimini.
Tudíž odpadlo díky tomu i národní kolo v Česku, a na soutěžním zmrzlinářském kolbišti nastal klid zbraní.
Ovšem přitažlivost sugestivní chuti zmrzlinářských výtvorů s jejím osobitým charismatem, zůstávala i nadále uložena v zájmových buňkách italských pořadatelů evropského mistrovství a přemýšlelo se jak na to, aby se příslovečný vlk nažral a koza zůstala celá.
Byla to doba, kdy se svět změnil a to doslova úplně naruby. Mezilidským kontaktům začala vládnout elektronika, která přešla do mnoho novodobých poloh tzv. home office, distančních výuk a dalších podob, které vyplnily do písmene krédo chytré horákyně, kdy dotyční, byť nebyli v osobním kontaktu, tak přesto spolu vytvářeli produkční hodnoty, a to prostřednictvím lidského výdobytku elektronické konverzace. A jak se ukázalo, bylo jej možné aplikovat i na soutěžní zmrzlinovou tvorbu!
Princip myšlenky byl jednoduchý a spočíval v tom, že nejúspěšnější tvůrci národních kol z roku 2019 zaslali v červenci letošního roku do soutěžního centra v Boloni surovinové složení a recepturu svého soutěžního námětu včetně videového záznamu jejich tvorby. Zamražená směs následně putovala do italské soutěžní centrály a prostřednictvím telemostu se soutěžící ocitli ve spojení s porotou v Boloni, které odpovídali na její dotazy, a to v anglickém jazyce, ohledně svého výrobku.
Přední italští tvůrci boloňského Gelata z takto získaných informací pak vytvořili konkrétní dílo každého soutěžícího.
Jednoduché, nápadité a účelové zároveň!
Ukázalo se kam až sahá lidská nápaditost a důvtip, kdy dotyčný ač sám nebyl v místě děje a osobně se nepodílel konkrétním přičiněním na tvorbě jím stvořeného výrobku, přesto soutěžil a byl i hodnocen. Tato skutečnost byla dalším důkazem o lidské vynalézavosti a zdokonalení jeho umu a snahy v době kdy se mu do cesty postaví zdánlivě nepřekonatelná překážka jakou se corona ve svém počátečním vstupu na celoplanetární scénu jevila.
Soutěžní online přenos umožňující uspořádání evropského mistrovství Evropy v samotném srdci zmrzliny, toho byl přesvědčivým důkazem.
Ale co se nestalo?!
Z českého pohledu lze zvolat: „Světe div se!“ A svět, alespoň pro danou chvíli ten evropský, se vskutku divil. Z celkového počtu 28 zúčastněných se na 2. místě umístila Martina Březinová z cukrárny Ňam Ňam z Velké Dobré u Kladna!
Její soutěžní tvorba měla nosné téma v příchutí „Letní hruška“ ze sadu Bílichov v zastoupení 40 procent ovocného podílu. Chuťová sympatie Martiny Březinové k tomuto druhu ovocné jádroviny, byla centrálním motivem soutěžního námětu. A že to byla sázka na dobrého koně ukázal i pozdější výsledek. Zrod tohoto typu zmrzliny má u Březinů již desetiletou tradici a tudíž i široký časový prostor pro inovaci jednotlivých detailů této chladivé pochoutky. Jednalo se soutěžní sorbet se zdánlivou vizáží smetanové zmrzliny.
To ovšem z prvotního pohledu, protože „ňam ňamový“ produkt je stoprocentním sorbetem bez jakékoliv mléčné příměsi. To se stalo i předmětem dotazu mezinárodní poroty, která sama, i přes svoji fundovanost, na okamžik zaváhala o výlučném charakteru sorbetu české zmrzlinářky a proto opakovaným dotazem se ujišťovala o skutečném stavu věci. Směs vody, vlákniny a cukru vytvářela ze zmrzliny osobitý chuťový vjem, který nejenom zaujal, ale i přesvědčil exkluzivní zmrzlináře z jakých sestávala evropská porota v italské Boloni, která ji svým bodovým ohodnocením dosadila na stříbrnou pozici evropského mistrovství GELATO WORLD MASTERS 2021.
Jednalo se o velkolepý úspěch zmrzlinářky cukrárny Ňam Ňam Martiny Březinové, která svým výrobkem, spolu s tvůrčím kolektivem, dala na vědomí, že v srdci Evropy existují odborníci, kteří se dokáží vyrovnat i takovým mistrům chladivé pochoutky jakými jsou italští renesanční zmrzlinoví tvůrci.
Druhá pozice evropského finále posunula Martinu Březinovou do finálové soutěže mistrovství světa, které - by se mělo – konat v posledním měsíci letošního roku. Avšak definitivní termín bude závislý od zdravotní situace ve světě.
Redakce portálu Cukrar.cz vyslovuje úspěšné české reprezentantce své upřímné blahopřání.