Reklama |
Jiřina KOČÍNarychlo to tedy zkouší na Středním odborném učilišti potravinářském a služeb v Brně - Charbulově ulici, obor cukrářka. A tady to klaplo. Vzít nouzově jiný učební obor, je dosti vratkou záležitostí. Pod tíhou reality pracovních úkolů se "náhradní" profese může pěkně zošklivit, a původní představa může být silně a nebezpečně zidealizována. Ale u naší budoucí cukrářky tomu tak nebylo. V takovém případě záleží hodně na odborném vedení jak dokáže ve svém oboru roubovat na plaňku žákových představ odnož umu a krásna profese, a tím u něj vzbudit zájem mající ve vrcholové fázi podstatu lásky k řemeslu. Zdaleka ne každý to dokáže. U mistrové učnice Jiřiny, paní Leflíkové, tomu tak bylo. A tak kouzlo textilií v Jiřinině představě mizelo jako čerň noci při slunečním rozbřesku. Tři roky pak pendluje Jiřka mezi školou, internátem a Dobronínem. Až teprve výuční list tomuto cestovnímu trojúhelníku ukončuje platnost. Lidové moudro praví, že kdo se kde zrodí, tam se i hodí. A čerstvá vyučenka ve smyslu tohoto přísloví se přemisťuje z brněnské nížiny opět na Vysočinu, a to do města, kde probíhá pomyslná hranice mezi Čechami a Moravou, do Jihlavy. Ve městě kdysi výborného hokeje nepobyla nikterak dlouho a opět jezdí "šalinó" po Brně, ale to již jako mladá paní. Její pracovní působiště je podnik Restaurace Brno-venkov, kam nastupuje coby cukrářka a posléze si svoje výuční znalosti rozšíří o maturitní nástavbu a ve Středním odborném učilišti a střední odborné škole potravinářské a služeb zamění cukrářskou zástěru za bílý plášť cukrářské mistrové. Postupem doby povije dva syny a svůj volný čas dělí mezi potomky, manžela, domácnost a psa. Lze hovořit o rodinné klasice, když tu náhle zavelí reprezentační povinnost na mistrovství světa cukrářů. Její vstup do cukrářského šampionátu byl již popsán v Českém cukráři č.6/99, ale v kostce shrňme základní fakta. Premiérový vstup do cukrářské soutěžní arény se u paní Kočí odehrál v době, kdy u jejích vrstevnic je soutěžní kariéra již mmohdy dávno ukončena, či u některých učnic zdobí zdi jejich pokojíků několik diplomů a ve vitrínách se blyští medaile z různých kovů. Z čehož je patrno, že nikdy není pozdě. Umístění na nominační soutěži v Praze v dubnu 99° Jiřině nezaručuje účast v reprezentačním týmu, ale vypadnutím dvou nominovaných účastníků posouvá brněnskou cukrářskou mistrovou do reprezentačního tandemu. Vrcholové cukrářské podujetí je jejím druhým soutěžním vystoupením v životě. Do toho prvního ji vyslala škola. A zde musela odevzdat povinnou nováčkovskou daň v podobě rozvrněných nervů, které pod tíhou neodzkoušených věcí ne a ne se ustálit do klidové polohy. Pohyby a mysl prvé dvě hodiny postrádaly řád a vše se vytvářelo improvizací. Až posléze se Jiřině začalo dařit svému dílu vtiskávat ucelený systém. Pozvánka do reprezentace vyvolala jednoznačnou reakci skrytou do výroku: "proboha, co tam budu dělat"? Vzít - nevzít se počalo blížit hamletovskému dilematu. Proti mluvil nesmírně krátký čas přípravy. Ale závazek vůči důvěře školy i Společenstva cukrářů ČR, převážil veškerá negativa. S kolegyní Miloslavou Uherkovou vytvořila reprezentační dvojici, která poprvé reprezentovala Českou republiku na historicky prvém cukrářském mistrovství světa na české půdě. Snad právě proto, že paní Kočí žije v brněnské nížině, nostalgie mládí stráveném v hornaté oblasti v ní stále přežívá. Vzpomínka má reálnou podobu v chatě v Nedvědici na Vysočině v romantické krajině kopců mezi nimiž plyne řeka Svratka a nedaleko se majestátně tyčí do výše hrad Pernštejn. A zde je kouzelné místo relaxací, kde paní Kočí se svou rodinou příležitostně tráví víkendy. Lesní stezky jsou jako stvořené pro jízdu na kole. Vysloví-li se Vysočina vybaví se azyl pro básníky a spisovatele nacházející inspiraci v malebné kráse kouzelnéhoho kraje. Ale nejen tito píšící tvůrci dějů a dramatů, ale i houbaři. A tím - přesněji tou - je i Jiřina Kočí. S košíkem v jedné a s nožem v druhé ruce prolézá houštinami nedvědických hvozdů, a to prosím mnohdy sama ! Ženská odvážná ! /nebo nerozvážná ?/. Ale není to pouze za účelem trofejního sběru chutných produktů přírody. Při své houbařské vášni se někdy kochá pohledem na různorodou společnost v podobě lišky, divočáků i klikatící se zmije. Jiřina je napříč kalorické profesi štíhlá, velmi štíhlá. Je to takový "ještěrkovitý" typ. To spolu s jejím temperamentem a určitou dávkou ráznosti, může svádět k domněnce, že její typ muže bude kontrastní. Ale jak sama tvrdí, uznává, když je chlap chlapem a žádná ušlápnutá bačkora. A to ji rozhodně jako ženu ctí. Práce s dospívající mládeží, je pro paní Kočí nejenom obživou a výchovným procesem, ale i poznáváním sebe samé. Způsob její práce je přes děti zpětně reprodukován. A toto echo je pro ni měřítkem činí-li správně či nikoli. A navíc mládež svým neotřelým způsobem a přístupem k věcem je pro ni zároveň i inspirací. Takovéto ukončení reportáže má svoji nezbytnou gradaci a stačí k závěrečné tečce. Váhal jsem, mám-li připsat ještě větu navíc. Nakonec to ale risknu. Rukama mistrové Jiřiny Kočí prochází v současné době - snad - (???) i budoucí šéfredaktor tohoto časopisu. Jsem si víc než kdokoli jiný vědom, co všechno se musí, a zároveň i nesmí - a to především - do budoucna stát, aby tomu tak bylo. Je to opravdu ve hvězdách. Ale jedno může být jisté. Stane-li se tak, bude mít paní Kočí možná svůj střípek podílu na tom, jakou tvářností se bude časopis Český cukrář vyznačovat - řekněme, zhruba za půl až třičtvrtě desetiletí. – dodatek šéfredaktora webu – Ano ta doba opravdu nadešla a paní Jiřině Kočí musím poděkovat, za její neúprosné tlačení na kvalitu a proto myslím, že se přece jen nějaký ten střípek odrazil na podobě našeho časopisu, dne již informačního webu. – Radim Řezáč
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
10.10.2019 Pocta Karlu Gottovi05.06.2019 Eiskon - Petr Špička manažer / - 4. 03.06.2019 Eiskon – Petr Špička manažer / -3. 31.05.2019 Eiskon - Martin Hvězda majitel / -2. 29.05.2019 Eiskon - Martin Hvězda majitel / -1. [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |