fiogf49gjkf0d
Něco z historie:
Období vánoc připadá na čas zimního slunovratu, velká část tradic pochází z římských oslav Saturnálií – loučení se s bohem Slunce. Ze Saturnálií vychází keltské tradice, které ovlivnily středověk na konec i novodobou podobu vánoc v křesťanském světě.
Velká Británie
Tradiční štědrovečerní pokrm je nadívaný pečený krocan, pečené brambory a zelenina, chlebová a brusinková omáčka s výpekem a vánoční pudink s brandy a máslem. Ve středověku se na stole bohatých objevovaly labutě a kohouti s hrachem a jako hlavní chod kančí hlava. Od 18. St. Kančí hlavu vystřídal krocan, kterého přivezli do Anglie francouzští jezuité. Kromě krocana se běžně připravovalo na vánoce hovězí pečeně. Od Viktoriánského období je to pak hlavně krocan nebo husa. Britské vánoce si nelze představit bez pudinku. Původní pudink pochází od Keltů pod jménem „ frumenti“„- byla to kaše z pšenice nebo kukuřice vařená v mléce. Později se přidávaly sušené švestky, vejce, popř. kousky masa. Dnešní pudink je hnědý s rozinkami, ořechy a třešněmi. Pudink je servírován s vaječným krémem nebo brandy, která se přelévá přes pudink a zapaluje. Do pudinku se dávaly tradiční stříbrné mince. Kdo našel při krájení pudinku minci, měl mít zajištěné štěstí a bohatství.
Slovensko
Západní část – Na Štědrý den se podává čočková kyselá, smažený kapr s bramborovým salátem a oplatky s medem.
Východní část – polévka kapustnica, kapr a salát , pije se tradiční nápoj „Hriatvo“
Maďarsko
Podává se rybí polévka „Halázsle“, plněný kapustový list s chlebem a jako dezert ořechový a makový koláč zvaný „Beigli“
Dánsko
Ke Štědrovečerní večeři se podává husa, kachna, vepřová pečeně s červeným zelím, šunka, pepřená treska s ředkvičkou a horká rýže politá studeným mlékem, pivní chléb, a jako dezert sladký rýžový nákyp se zapečenou mandlí
Francie
Na vánočním stole nechybí ústřice, šneci, žabí stehýnka, krocan plněný kaštanovou nádivkou a ovoce.
Austrálie
Vánoční hostina má většinou formu pikniku pod otevřeným nebem s nezbytnými barevnými balónky. Pijí se ovocné šťávy, australské pivo a australské víno. K jídlu se podávají studené obložené mísy, chlazené ovocné a zeleninové saláty, přeslazené dorty a zákusky. Nesmí chybět meloun. A kdo si chce jídelníčkem připomenout historii své země jako jedné z bývalých britských kolonií, dá si o štědrovečerní večeři jako dezert teplý švestkový nákyp s hrozinkami a ořechy polévaným vaječným koňakem.
Polsko
Na štědrovečerním stole nesmí chybět polévky jako boršč, zelňačka, kapustnica a houbová. Podává se samozřejmě štědrovečerní ryba, někde kapr, jinde sleď nebo i jeseter. Jako dezert ledové oplatky s motivy Betléma.
USA
Ohromná hostina s krocanem a kaštanovou nádivkou
Romské vánoce
Jíst se začíná již od samotného rána. Podává se dušené zelí s klobásou a houbami zjemněné kysanou smetanou. Od oběda až do večera jsou na stole mísy s bramborovým salátem, kuřaty, pečeným bůčkem, uzeným masem , řízky a k tomu se zakusují okurky, feferonky a čalamády. Pije vodky, whisky a pivo. Krom masa jsou na stole štrúdly, bábovky a dorty. Tradiční štědrovečerní jídlo se jmenuje „Goja“ – směsí na bramboráky se naplní ovčí či vepřová střívka, která se pečou v troubě do křupava.
Skandinávská kuchyně
Rybí předkrmy: marinovaný sleď na chlebu s kari salátem, cibulí a kapary - s různými chuťovými variacemi.
Smažené rybí filety, sladkovodní krevety na vece s majonézou a kaviárem.
Masová hlavní jídla: vařený vepřový bůček s dušenou kapustou, opečené brambory a červená řepa, dále pak smažené nebo vařené vepřové párky, vepřový hřbet pečený v troubě s červeným zelím a žitným chlebem nebo bramborami. Dále „Frikadely“ – klopsy z mletého vepřového pečené na pánvi s červenou řepou , žitným chlebem nebo bramborami. Vepřová šunka glazírovaná medem se smetanovými bramborami.
Dezerty: studená rýže se smetanou a mandlemi K pokrmům se podává „Tuborg“ – vánoční pivo a studený akvavit – speciálně ke sledi – druh pálenky.