Cukrář.cz

Reklama



Česká vejce bez dioxinů?

20.01.2005 | Autor: ihned | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Německá veřejnost je znepokojena zjištěním vysokého obsahu jedovatého dioxinu ve vejcích volně chovaných slepic. Hlášení přišla z Dolního Saska, Bádenska-Württemberska a Bavorska, které sousedí s Českou republikou. Je snad důvod k obavám i v tuzemsku? "Sledujeme dioxiny v  mase  ,  rybách  , kuřatech, játrech, v  mléku  , vejcích a oleji. Žádné nadlimitní hodnoty jsme nenašli," sdělila Pavla Burešová ze Státní zemědělské a  potravinářské  inspekce. Přiznává však, že inspekce zkoumala dioxiny loni, a to v pouhých 15 vzorcích. Navíc sleduje pouze vejce z velkochovů v halách. Polovina vajec v Česku ale pochází z nekontrolovaných drobných chovů.

Česko, stejně jako Německo, má normy pro dioxiny v  potravinách  od roku 2001. Celá Evropská unie má pak od letoška nové limity pro dioxiny v  potravinách  a krmivech. Závadné produkty musejí být staženy z oběhu.

Dioxin je považován za superjed, 40krát silnější než cyankáli. Ukládá se v tucích a organismus ho nevylučuje.
Zdroj: ihned.cz

 


Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.