Cukrář.cz

Reklama



Vánoční recepty - Norimberský perník

09.12.2007 | Autor: | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Suroviny

500 g medu
250 g cukru
1500 g hladké mouky
1 ČL mletého hřebíčku
1 ČL Macise (muškátový květ)
1 ČL Kardamomu
1 PL skořice
1 (na špičku nože) zázvoru
1 nastrouhaná pomerančová kůra
1 nastrouhaná citrónová kůra
50 g namletých lískových ořechů
50 g citrónové esence
50 g pomerančové esence
20 g potaše (jedlá soda)

Suroviny pro polevu

200 g práškového cukru
125 ml mléka
1 ČL másla

Příprava

Med s cukrem povaříme do vzkypění a necháme vychladnout. Do mísy prosijeme mouku a přidáme všechny uvedené suroviny od hřebíčku po pomerančovou esenci a řádně promícháme.
Potaš rozpustíme v menším množství vody.
Do mouky postupně vléváme za stálého mícháni nejdříve medový roztok. Tuto novou směs důkladně promícháváme. Poté vléváme opět pozvolna za stálého míchání potaš a znovu vše důkladně promícháme.
S veškerou důkladností hmotu uhněteme do těsta.
Těsto vložíme na moukou vysypaný vál a vyválíme do požadovaného tloušťky. Vykrájíme podobu  perníku, (případně přiložíme ozdobu, např. mandli) a vložíme na plech, který vymažeme včelím voskem.
Necháme 24 hodin odstát. Druhého dne pečeme 15 -20 minut při teplotě asi 180 °C
Použijeme-li cukrové polevy, ohřejeme cukr a mléko až do absolutního rozpuštění cukru a ještě teplý perník potáhneme tímto roztokem.  (Polev může být vícero druhů)

Kuchařské recepty naleznete na našem dalším portálu www.GastroNews.cz


Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.