Cukrář.cz

Reklama



Téma "barevné pláty"


barevné pláty
Od: Dáša

23.02.2009 19:36:43.
id: 5887.


nevíte prosím někdo jak bych mohla udělat barevné pláty. Jediné co vím je to, že obarvená hmoty se roztírá přes šablony a potom se dá do mrazáku , potom se rozetře neobarvená hmota. Nemohli byste mi prosím napsat recept , a jak si mohu vyrobit šablonu a jak se postupuje při výrobě těchto plátů.

odpovědět

Nadpis: Re: barevné pláty
Od: Johny

Vloženo: 23.02.2009 21:07:38.
ID: 5892.


Zdravím Dášo!

Jak na barevné pláty? Je několik způsobů. :-) Jedním ze způsobů je připravit si hmotu na tzv. cigaretový papír. Suroviny jsou velmi dobře dostupné a postup celkem jednoduchý.

Cigaretový papír -

100 g bílky, 100 g cukr moučka (prosátý), 100 g máslo, 100 g mouka hladká (prosátá)

variace - pro kakaovou hmotu

100 g bílky, 100 g cukr moučka (prosátý), 100 g máslo, 70 g mouka hladká (prosátá), 30 g kakaový prášek (prosátý)

(pro nejlepší zpracování by měly být všechny suroviny pokojové teploty)

- máslo, bílky a cukr moučku třeme do "spojení" a promíchání (pokud bude tuk studený, budou se nám tvořit hrudky - proto by suroviny měly být pokojové teploty)
- přisypeme prosátou hladkou mouku a vmícháme ji do těsta
- mělo vám vytvořit lehce roztíratelná, hladká hmota
- těsto má nyní "béžovou barvu", můžeme si část odebrat a pomocí silného roztoku potravinářského barviva (dostupné v drogeriích) si může hmotu obarvit na požadovanou barvu

- na pečení je nejlepší využití teflonové nebo silikonové fólie - Silpat, Silicopat, v žádném případě nedoporučuji péct na papíře

- nyní již můžeme z obarvené hmoty vytvořit požadovaný podkladový ornament - sáčkem můžeme stříkat různé čárky, vzory, kytičky nebo si hmotu můžeme rozetřít a pomocí vroubkové karty vytvořit proužky, použít protírací plastový plát - různé vzory (protírací plastové pláty - šablony na vzorované pláty - plastové - Fiala) .... zde je to již na vaší fantazii
- nebo můžete použít "fládrovací kartáč" a vytvořit vzor dřeva, který vypadá velmi krásně

- další způsob vytvoření ornamentu je použití tvz. silikonové šablony ve tvaru plátu - k dostání - např. též u pana Fialy (firma Martelato)
- zde rozetřeme kontrastní podklad na plát

- poté následuje pro obě varianty stejný postup, fólii nebo silikonovou šablonu dáme vychladit, nejlépe na chvíli do mrazničky, aby nám podkladový materiál zatuhnul a při zatírání jsme ho moc nepoškodili
- po zatuhnutí podložku vytáhneme z mrazničky a zatřeme základním těstem, nebo těstěm jinak obarveným pro kontrast

- pečení - tady pozor, chce to opatrnost, protože pokud plát vysušíte, bude se lámat
- pokud plát upečete správně, dá se výborně tvarovat a je pružný, skvělé využití je pro vykládání boků dortových forem při výrobě dortů, dezertů ...

- pečeme při vyšší teplotě - kolem 240°C
- ihned po upečení je dobré plát i s fólií stáhnout z žhavého plechu, aby se nám již nevysušoval


Pro přípravu podkladu je vždy nejvhodnější těsto na cigaretový papír, pro zatření můžete použít hmotu na marcipánové pláty, která je též velmi vláčná a chutná.

Tak přeji hodně úspěchů a budu se těšit, že nám napíšete, jak se dílo povedlo.

Johny



odpovědět

Nadpis: Re: barevné pláty
Od: Dáša

Vloženo: 25.02.2009 13:09:28.
ID: 5907.


díky za recept jen se chce zeptat když bude to barevné na spodu papíru a na to ta neobarvená hmota a potom když to budu stahovat upečené z papíru , nebude to vypadat škaredě ? a ještě nemáte recept na ten marcipánový plát ?

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
    Nadpis: Re: barevné pláty
Od: Johny

Vloženo: 25.02.2009 19:07:12.
ID: 5909.


Dášo,
opravdu je nejlepší použít na pečení silikonovou nebo teflonovou podložku, obávám se, ze z papíru vám to půjde špatně sundat a když už se vám to povede, bude to otrhané (bude to vypadat jak vy říkáte škaredě).
Zde je receptura, opět bude bohužel nutný přepočet pro domácí pečení:

Marcipánový plát - 1 ks - pro výrobnu

0,170 kg vejce, 0,250 kg marcipán na pečení, 0,110 kg bílky, 0,020 kg cukr krupice, 0,025 kg rozpuštěné máslo, 0,030 kg mouka hladká

- vejce s marcipánem na pečení vyšleháme do husté pěny a na konci šlehání opatrně vmícháme rozpuštěné máslo
- bílky s cukrem si vyšleháme do pevného, nepřešlehaného sněhu
- obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou hladkou mouku

- ihned tvarujeme a pečeme

- pečení je stejné jako u plátů




odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.