Reklama
|
Téma "Kynuté těsto "
|
Kynuté těsto
Od: Karlos
|
02.06.2009 17:33:19.
id: 6480.
|
|
Zdravim. Měl bych pár dotazů na knuté těsto, protože ho vyrábím rád a snažím se také o dokonalost, ehm. Technologii mám myslim si docela zmáklou, kvásek, poměry a td. Jde mi ale o fázi kynutí. Učili jsme se co si pamatuju, že těsto se má nechat kynout zhruba hodinu, což obvykle nechávám, ale zde bych potřeboval mít jasno, protože po vykynutí vždy těsto přetužím a začnu tvarovat koláčky, buchty a td....často mám ale pocit, že mi ty výrobky už pak nechtějí dokynout, i když je uzavřu v improvizované kynárně s horkou vodou.....možná dělám chybu, a je třeba nechat těsto kynout jen půl hodiny a zpracovat dříve, protože kvasinky se mohou vyčerpat???? Vzpomínám si na poslední pokus o koblihy, které ne a ne vykynout, přestože těsto kynulo pěkně.
Nově je zde recept na koblihy, vzpomínám i na starší s popisem zkušenosti autora z Ňěmecka, či Rakouska, ovšem ani jeden neuvádí množství rumu, jakoby to nebylo důležité....no snad není jedno dám-li tam 3 lžíce, nebo deci...??? Otázka je jak důležitý je význam rumu v těstě a zabraňování průsaku mastnoty....dává se do většiny profi koblih rum? Nedávno jsem objevil dost chutné koblihy a ve složení samo byla uvedena jen mouka, droždí, tuk,cukr, vejce a nejsem si jistý ale asi tam nebylo ani mléko....přitom koblížky to byly dobré....hádám tedy je podstatná spíš technologie a zlepšující přípravky....
Taky by mě zajímala závislost technologie a pórovitosti. Uprofi výrbků se setkávám spíše s většími póry menšího počtu, kdežto u mých " domacích pokusů" je více pórů, ale jemnějších.....dá se to nějak vysvětlit krom působení zlepšujících přípravků?
Zatím díky, Karlos.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Kynuté těsto
Od: lubin
|
Vloženo: 09.06.2009 13:36:38.
ID: 6514.
|
|
zdravím,můj postup na kynuté těsto: 2dkg na 1kg mouky-jedná-li se o moučníky-vícero tuk=více kvasnic.Mouku,cukr,sůl,žloutky,mléko,kvásek smíchám a až je těsto částečně zpracované,tak přidám vlažný tuk-máslo,olej..Nechám pořádně vypracovat-až těsto půchýřkuje.Vkynárně asi půl hodiny vykynout,přemíchat a pak hodinu kynout.Z těsta rovnou dělám koláče,záviny a následně asi 20 min.opět vykynout,pak péct. Jaký je tvůj postup?
odpovědět
|
|
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je středa středa 30. října 2024
svátek slaví Tadeáš, zítra Štěpánka
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|