Reklama
|
Téma "Cech zmrzlinářů?"
|
Cech zmrzlinářů?
Od: děda
|
13.05.2006 15:39:53.
id: 857.
|
|
Dobrý den všem. Měl bych všeobecný dotaz. Jsou u nás v Česku zmrzlináří nějak sdružováni v nějakém profesním cechu? Proč se ptám? Jak tak občas slyším a čtu různé příspěvky kolem zmrzlin tak se zamýšlím, kde a kdo má vlastně ten správný názor na vše kolem zmrzlin. " Ruku na srdce", ve většině jde hlavně o výdělek. Procestoval jsem pár států v evropě, ochutnal mnoho druhů zmrzlin i také u nás a od různých výrobců. Mohu říct, že zmrzliny jsou to, co neodmyslitelně patří k létu. Bohužel, jsem dosti často narazil a hlavně v našich končinách na zmrzliny tak zvané ve většině "Balkánské a podobné" které co do kvality hlavně příchutě nešly vůbec srovnat s mnohými skutečnými balkánskými zmrzlinami. Jsou skoro všechny stejné chuti a silně kyselé. Mám pocit, že složení jejich zmzlin se sestává mnohdy jen z vody, cukru,kyseliny citrónové, barviva Ečka, nějakého univerzálního stabilizátoru (možná bílků) a názvu. Jednou jsem si nechal dát u takového výrobce 12 porcí do krabičky a doma jsme pořádali soutěž v uhodnutí druhů. Bohužel moc úspěchů nikdo neslavil, jen tehdy když hádal podle možné barvy. Přesto lidé si tyto zmrzliny kupují. Samozřejmě tito "chemici" mají podstatně nižší náklady na výrobu než spousta zmrzlinářů, ktěří vyrábějí nejen tradičně ale hlavně ze surovin mnohých renomovaných (nebudu jmenovat) výrobců ktěří ručí za kvalitu a chuť vyrobených zmrzlin. Pak se mnohdy stává aby i náš zmrzlinář na úkor kvality chce dohnat ony chemiky. Bohužel. Jak vím tak v Itálii jsou výrobci zmrzlin zruženi v cechu a jistě si pak mezi sebou hlídají i případné nepoctivce. Proto ten dotaz. A co by se s tí dalo dělat, aby zde byla případně legistlativně nebo kontrolně nastavena laťka všem! ...a přece se točí, zmrzlina!
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: děda
|
Vloženo: 11.06.2006 17:07:50.
ID: 966.
|
|
Po měsíci jsem opět zavítal na tyto stránky a byl jsem zvědav na nějakou odpověď případně polemiku na můj dotaz. No a koukám nikde nic. No jsem tak trochu rozčarován tímto nezájmem. Přesto děkuji těm kteří si můj dotaz třeba jen přečetli.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: -
|
Vloženo: 16.08.2006 22:47:32.
ID: 1158.
|
|
Jsem vyučený cukrář. Zajímalo by mě kolik si v těch jiných státech ve kterých jste byl vydělá borec jako já - STRAKA MILOŠ
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: 50,-kč za hodinu
|
Vloženo: 03.09.2006 10:24:15.
ID: 1211.
|
|
Milý Miloši pokud myslíš jen na vydělek tak asi míň jak v čechách to mi věř .A pokud přece to chceš zkusit tak se připrav na non-stop praci 20 hodin denně od jara do podzima a v konečném důsledku se dostaneš na max.50,-kč za hodinu.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: -
|
Vloženo: 16.08.2006 22:50:06.
ID: 1159.
|
|
jsem vyučený curkář. zmrzliny u nás jsou skutečně odporné. Myslým, že chemici je pro ně skvělí název pro ty jakože sukráře kteří smíchají jakýsi prášek s vodou a dají to do stroje. Zajímalo by mě kolik si borci jako já vydělají v těch státech co jste byl ?
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: eisman
|
Vloženo: 19.05.2020 12:50:33.
ID: 14311.
|
|
Označovat chemik muže jen zloděj.
odpovědět
|
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: kol
|
Vloženo: 19.08.2006 14:18:37.
ID: 1165.
|
|
Vyrábím zmrzlinu několik let, ale u nás v ČR je téměř nemožné dělat kvalitní smetanové zmrzliny. Minulý rok jsem se v zemědělském družstvě domluvil na dodávkách čerstvého mléka, abych výráběl zmrzlinu s vyšším obsahem tuku a krémovější. Asi po 2 měsících jsme spolupráci ukončily z důvodů požadvků hygieny, že mléko musím převážet v chladicím voze, přesto že s JZD to mám asi 500m. Nyní jsem pročítal novou vyhlášku č 77/2003Sb ve znění vyhlášky č. 124/2004Sb A tam se píše - cituji K výrobě zmrzliny lze použít jen suroviny, které vyhovují požadavkům stanoveným zvláštním právním předpisem pro potraviny. Zmrzlinová směs připravená studenou cestou se připravuje z průmyslových výrobků určených k tomuto účelu podle návodu výrobce. Takto připravenou směs, pokud není bezprostředně zmrazena na teplotu -8°C a nižší, lze před zmrazením uchovat nejdéle 60minut při teplotě nejvýše +4°c. Z toho plyne, že pokud prodáváte točenou zmrzlinu a nemáte paster, tak má trvanlivost jen 60minut. Po 60minutách umyjete stroj dezinfekci a můžete pokračovat v prodeji s nouvou směsí. Při přípravě teplou cestou je trvanlivost 48hodin. To ještě musíte vypracovat HCCP a vše potrobně zapisovat do tabulekteploty. Jen kalibrovaný teploměr na měření teplot mě stál 5000,-Kč vypracování HCCP 5500,-Kč a registrační pokladna 40 000,-Kč a to ještě zaměstnám od 1.12007 sílu která bude každou zmrzlinu markovat a zákazníkovi dávat lístek. Pak dokoupím 1 popelnici na ústřížky z lístku. Už by se měli vzpamatovat a zrušit nesmyslné vyhlášky.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: dodo-lc
|
Vloženo: 19.08.2007 21:58:11.
ID: 2758.
|
|
hm co k tomu dodat len to ze som slovak a tri roky som robil zmrzku od mecu a nic z toho tento rok som zohnal bal recept a velka zmena zmrzka bola super a peniaze kupil som golfa 4 a este som zarobil na box za 130 000 a este daco zostalo tak uz viete ako to je z balkanskov zmrzlinou asi tak
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: Lubo
|
Vloženo: 16.02.2008 7:36:08.
ID: 4071.
|
|
Vážený pán,ja tiež robím zmrzlinu od MECu a suroviny sú tak drahé a doteraz som nic nezarobil,chcel by som robit tiež originál balkánsku zmrzlinu,poradíte mi?Dakujem
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od:
|
Vloženo: 08.08.2018 12:36:46.
ID: 13867.
|
|
Je to přísně střežená receptura která se předává z generace na generaci min.víc ják 60 let bohužel nikdo koho znám co tuto zmrzlinu umí jí neprozradím ani za velký peníz.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od:
|
Vloženo: 28.12.2007 21:56:48.
ID: 3759.
|
|
Omlouvám se všem, že jsem stoupl do vosího hnízda. Téma"Balkánská zmrzlina" tu rozproudila bohužel velké nacionální vášně u některých z autorů příspěvků. Nebyl to můj záměr a nečekal jsem tolik zloby nad jednou úvahou o propagaci zmíněné zmrzliny. Setkal jsem se na cestách s mnoha výbornými zmrzlinami které se nemusí stydět za žádný názvoslovný přívlastek, ale bohužel hodně s takovými jak jsem popsal ve své úvaze.Trochu výrobu zmrzlin znám a tak si myslím, že můj přístup není jen laický a neprofesní.Bohužel nejsem ani ten člověk, kterého v mnoha příspěvcích jeden autor napadá a osočuje. Tohle zde opravdu nepatří ! Jsem jen někdo komu vadí neseriozní chování, arogance a využívání naší české povahy,že "co je z ciziny je lepší". Já osobně se snažím, i když s obtížemi, preferovat hlavně české výrobky, které dnes jsou srovnatelné s cizinou a někdy i lepší. Přeji všem poctivým zmrzlinářům úspěšnou další sezónu v roce 2008 a milovníkům této lahodné dobroty, jen samou kvalitu.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: chiny
|
Vloženo: 25.04.2008 10:26:22.
ID: 4600.
|
|
Milý Jaromíre já osobně se snažím aby mě nikdo neporoučel já osobně jsem čech a narorozený v Karlových varech a neustále zažívám a prožívám diskriminaci a atisemitizmus k jedinci a nepřímo to řídí ze zákulisí určití lidi tkzv. cizinci kteří si myslí že čech je blbec a že bude na ně makat zadarmo udělají cokoliv a použijou korupčně kohokoliv. Proti tobě nemám nic spíš naopak si je možná jeden z nastrojů k dosažení jejich cilů neznám nikoho kdo měl tolik promlémů krz zmrzliny jako já proto by bylo fajn nechat mě na pokoji a at si ty své mindráky jak ve varech tak na slovensku nechají pro své krajany // JSEM HRDY ZE JSEM CECH // na tom nikdo nic nezmění bud zdráv..C:CH ::Z::
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: eisman
|
Vloženo: 14.12.2008 10:35:48.
ID: 5590.
|
|
Po udaní a odběru vzorku zmrzlin vše dopadlo OK...Žadná Ečka ani bílky levné stabilizátory a názvy jen(" závist nenávist a touha po cizim majetku" )-která zde vládne.Tak proto prosím pěkně administratora této anomálie o vymazaní tohoto komentáře..Přeji všem ferovým zmrzlinářům krásné klidné vánoce a mnoho prodaných kvalitních kopečku zmrzlin v roce 2009 a mnoho svobody ve svém rozhodování...Zdravi CH.Z.D.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: cilka
|
Vloženo: 09.07.2009 18:34:00.
ID: 6622.
|
|
prosím jsem začínající zmrzlinářka s točenou zmrzlinou a marně sháním dobrou zmrzlinovou směs za rozumnou cenu.Taky nevíte jak vylepšit zmrzlinu AKO,krom přidání másla.Mám stroj bezpřidaného nášlehu,takže je jasný,že zisk je malý.díky
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: Blanka
|
Vloženo: 22.08.2009 8:40:09.
ID: 6816.
|
|
Dobrý je přidat šlehačku 30%Na 3litry stačí jedna. Já ted používám směsi hotové tekuté,jsou výborné a dokonalá hygiena.Mají vanilku,citron,čokoládu,jahodu a výbornou pistácii. Ještě je směs dost hustá,takže ji musím ředit vodou,litr mě vyjde na necelých 35kč.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: petr
|
Vloženo: 06.01.2010 14:24:12.
ID: 7222.
|
|
Dobry den,chci se zeptat jakeho pouzivate vyrobce hotovych smesi a kde bych to mohl objednat.Dekuji za odpoved Petr
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: eismantauz
|
Vloženo: 28.12.2009 12:25:43.
ID: 7184.
|
|
Mnoho uspěchů,zdraví, štěstí, tuny dobrých zmzlin přeje v roce 2010 známý zmrzlinář ze zapadních končin..
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: milhaus
|
Vloženo: 11.05.2010 15:20:26.
ID: 7482.
|
|
Pokud je zde položen dotaz na který stejně nikdo neodpoví,tak k čemu tato rubrika slouží ??? Jen pomluvy a urážky
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: redakce
|
Vloženo: 12.05.2010 10:03:21.
ID: 7483.
|
|
Milhausi, tato rubrika není zřízena jako sloužící systém, ale jako diskuze pro výměnu informací mezi cukráři. Odpověď, námět apod. je odvislá od iniciativy uživatelů. To když na nějaký dotaz z řad uživatelů nikdo neodpovídá, tak to není nikoho povinnost, ale pouze dobrovolná záležitost. Pokud si koupíte odbornou publikace nebo informace v poradentví, tak za ně zaplatíte. Zde máte možnost občas získat informaci zdarma. Záleží na tom, zda chcete jen brát či naopak něco dát. Čím můžete tedy sám(a) přispět do tématu, který kritizujete? Co se týče urážek a napadání, tak alespoň ve vulgární podobě jsme je ve většině zlikvidovali, a pokud něco projde co není přímo slovní vulgaritou, které je zabalená pouze v obsahu, řekněme nevulgárních slov, tak na to náš systém, který je zaměřenen na určité slova či způsob výrazů prozatím nestačí. Pro Vaši informaci tento čistící digitální mechanismus je velmi nákladný, a na nějaký univerzální, který dokáže pochytat vše, nemáme bohužel prostředky. Avšak jak píšete nejsou zde - viz citace Vašich slov - jen pomluvy a urážky, ale i mnohé přínosné rady. A pokud je člověk od přírody hulvát a primitiv, není v našem zaměření jej převychovávat. Ale v každém případě děkujeme za upozornění, ze kterého pro rubriku "Cech zmrmzlinářů" uděláme rychlý závěr.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: ivka
|
Vloženo: 18.05.2010 16:51:04.
ID: 7490.
|
|
dělám taky zmrzlinu a můžu říct jen jedno.Jsou výborní zmrzlináři a jsou tací,kteří jim dělají jen ostudu.Je to jen a jen o penězích.Ti co chtějí rychle zbohatnout a dělají a především prodávají sra... by měli být trestáni a měl by to někdo pořádně kontrolovat.....
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: eisman
|
Vloženo: 13.06.2010 8:42:27.
ID: 7550.
|
|
Zmrzlina dobrá špatná jak pro koho.V roce 1993 jsme zažívali sitematické kontroly zmrzlin celou sezonu od čpzi a to na starých vysloužilých strojích bez pasterazice a prošli jsme.Dnes kdyby tendle teror přišel znova tak by někteří zapomněli na nějaké tlachy o konkurenci a sra...m je to asi tím že snad korupce dostane čevenou a kvalitní nekoruppční zmzlináři zustanou držím jim palce.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: klid
|
Vloženo: 20.09.2010 20:15:37.
ID: 7681.
|
|
NA západě KLID................díku bohu.
odpovědět
|
|
Nadpis: Re: Cech zmrzlinářů?
Od: eisman
|
Vloženo: 19.05.2020 12:58:37.
ID: 14312.
|
|
Takhle tvůj kolega když v tý době na doporučení dal mímu znamímu zmrzlinu na Babylon do tehdejší Baštírny tak jsem ho velice litoval když dostal je zmzlou vodu kde se šetiřlo i z neutralinem muselo se to nabrat tak jedině ze zbíječkou a ve finále to musel vše vyhodit.
odpovědět
|
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Reagovat k tomtuto tématu
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Top 5 měsíce
Reklama
Reklama
Reklama
|