Reklama |
Suroviny
Cukr - historie
14.05.2002, rubrika: Suroviny
O cukru je dochována oficiální zmínka již z 8. stol. před Kristem, v čínských spisech, které za jeho původ označují Indii. Jednalo se o divoce rostoucí cukrovou třtinu, kterou prostřednictvím jejích plodů platilo království Fuman "nebeské říši"
více...
Perník
13.05.2002, rubrika: Suroviny
V jedné vesnici se jménem Přepeře, žil kdysi pernikář. Pekl perníky ještě lepší než v Pardubicích. Tenkrát Pardubice ještě ani perník moc neznali. Ten pernikář se jmenoval Elis.
více...
Šlehačka
08.05.2002, rubrika: Suroviny
Jak se napraví šlehačka, když je trochu nakyslá? Máme-li trochu nakyslou šlehačku, přidáme do ní na špičku nože jedlou sodu v prášku...
více...
Historie zmrzliny
02.05.2002, rubrika: Suroviny
Faraonové ve starém Egyptě znali ovocné šťávy chlazené sněhem. Se zmrzlinou, jakji známe dnes, však měly společného jen málo. Víme také, že cosi zmrzlině podobného si nechával servírovat anglický král Jakub II.
více...
Cukrem proti rakovině
17.04.2002, rubrika: Suroviny
Pod názvem" Cukr zastavuje metastáze", zveřejnil kolínský Standanzeiger zprávu budící rozruch. Dva universitní profesoři z Kolína nad Rýnem v Německu, imunobiolog Gerhard Uhlenbruck a mikrobiolog Gerhard Pulver,
více...
DROGY: Proč nám chutná čokoláda? (a ještě víc dealerům konopí)
05.01.2002, rubrika: Suroviny
Většina lidí dobře zná příjemný pocit spojený s konzumací čokolády. Tento efekt se již dlouho snaží objasnit řada vědců. Čokoláda si však své tajemství pečlivě schovává za kombinaci více než 300 dosud z ní izolovaných chemických sloučenin.
více...
Šlehačka
31.12.2001, rubrika: Tipy a triky
Jak se napraví šlehačka, když je trochu nakyslá? Jak zamezíme tomu, aby šlehačka neřídla?
Co se zbylou ušlehanou smetanou? více...
|
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |