Reklama |
Články autora Jiří Řezáč z Větrníku
Kde se začala požívat káva
19.05.2003, rubrika: Káva
Pravlastí kávovníku arabského je Afrika a to jižní Etiopie - dříve Habeš -, kde se též začalo praktikovat pití černé kávy. Od Habešanů převzali kávovník Arabové a Peršané.
více...
Kde vznikla první kavárna v Evropě
13.05.2003, rubrika: Vzdělávejte se
Pití černé kávy se přes africký kontinent přeneslo na evropské území a roku 1544 byla v Cařihradu otevřena první kavárna. Brzy však bylo požívání kávy všem pravověrným muslimům zakázáno, poněvadž káva prý podrývá zdraví a mate rozum.
více...
PERNÍKOVÁ KRÁLOVNA 2003
09.05.2003, rubrika: Cukrařina
Perníkovým exponátům a výrobkům všeho druhu této specifické pochutiny dominovala volba Královny perníku, kterou osobně dekoroval premiér České republiky Vladimír Špidla.
více...
Velikonoční termín
22.04.2003, rubrika: Pouze hlavní zprávy
Tato otázka byla součástí naší ankety, a byť nespadá takovýto údaj zcela do ranku naší profese, má v gastronomické oblasti, a cukrářské obzvlášť, svůj mimořádný význam.
více...
DRŮBEŽKA
14.04.2003, rubrika: Suroviny
Předně odpovíme na otázku, která byla též i naším anketním námětem, cože to vlastně drůbežka je. Vězte, že se značně odlišuje od názvu, jenž by nás směroval do zmíněné oblasti drůbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové těsto.
více...
Tak už máme prezidenta
28.02.2003, rubrika: Cukrářská poezie
Panovníkem stal se Václav,
už to osmý v pořadí, na Hradě plno vlaje zástav, jásá - i kleje - podhradí. více...
Kateřina Walterová a její kouzlo zátiší
21.02.2003, rubrika: Osobnosti
Katčin základoškolský prospěch jí skýtal možnost jít na nějaký střední "biflovací" stupeň. Ale to se neztotožňovalo s její životní filosofií, neboť je žínkou dělnou, jež ráda něco žmoulá v ruce. A protože takovouto činností se vyznačují i cukrářky...
více...
SACHER - hotel i dort
17.02.2003, rubrika: Osobnosti
Založení věhlasného vídeňského hotelu se váže k datu 1876. Od té doby se setkáváme s názvem Sacher ve spojitosti s osobitým luxusním ubytovacím zařízením ve Vídni. Ne však pouze tam. Pod názvem Sacher se prezentuje i další hotel v Salzburku
více...
Valentýn a dívčí city
14.02.2003, rubrika: Cukrářská poezie
Valentýn má příchuť tymiánu / jenž protkán je vůní skořice / je slastným spánkem k ránu /
jehož sladkost chutná nejvíce více...
Čarujeme se zeleninou
12.02.2003, rubrika: unknown2
Knižní gastronomický trh je v těchto dnech obohacen druhým vydáním knihy Luďka Procházky Čarujeme se zeleninou.
Listujeme-li knihou dospíváme k poznatku, že šarm stvořeného díla z rukou mistra si nikterak nezadá s čarovným umem matičky přírody více...
|
Dnes je středa středa 30. října 2024
svátek slaví Tadeáš, zítra Štěpánka Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |