Reklama |
Med jako potravinaProtože med je produktem hotovým k použití bez umělého zpracování a je složen převážně ze dvou cukrů nejpřijatelnějších pro organismus, je velmi vhodný pro potřeby kojenců, a měl by být doporučován k hojnějšímu užívání v kojeneckých dietách, zvláště pro jeho chutnost, stravitelnost a biologickou hodnotu. U dětí byl zjištěn jeho příznivý vliv na pokožku, vyšší tvorbu červených krvinek a celkový vzhled. Je známo, že jaterní buňka bohatá glykogenem je odolnější proti toxickým, zánětlivým i jiným příčinám. Dostatečný obsah jaterního glykogenu umožňuje krýt energetickou potřebu ostatních tkání glukozou a brzdí tak odbourávání bílkovin. Pro tyto okolnosti se používají jednoduché cukry v terapii u jaterních nemocí. Jedná se o cukr hroznový a v poslední době přichází do popředí cukr ovocný. Ten je ve volném stavu jen v medu a ovoci. Je prokázáno, že po ovocném cukru ztrácejí diabetici méně cukru než po cukru hroznovém. Prokázalo se, že glykémie stoupá již po malých dávkách glukózy, ne však fruktózy (akátový med). Poněvadž fruktóza zvyšuje mnohem méně glykémii než glukóza, je z tohoto důvodu diabetiky mnohem lépe využívána. Z uvedeného plyne, že nepochybně galaktóza a fruktóza mají v těle jiný osud než glukóza, a že jsou v těle zužitkovány i bez předchozí přeměny na glukózu. Většina nemocných snáší léčbu ovocným cukrem velmi dobře, a proto je v poslední době častěji užívána i u nemocí jater pro dobrou snášenlivost a lepší terapeutický efekt. Příznivý účinek u nemocných s aktivní chronickou hepatitidou a u ciróz je významný. A tu opět musíme myslet na med, hlavně akátový, který obsahuje mnohem víc fruktózy než glukózy (poměr 170 : 100).
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |