Reklama |
Marcipánová miminkaPůvod marcipánu Když v roce 1407 v německých zemích vlivem neúrody panoval hlad a byl natolik hrůzný, že lidé v zoufalství pojídali trávu a slámu, byli pekaři donuceni vyrábět chléb ze všeho možného, když mouka nebyla k mání. Chléb byl úplně černý, bez chuti a chlebu vůbec nepodobný. Marcipán, zvaný Markův chléb Půl kg medu a půl kg cukru se uvaří do hustoty až vzniknou bubliny, přidáme půl kg namletých bílých mandlí a směs se důkladně provaří. Po vychladnutí se přidá 1,5 dkg skořice, 1,5 dkg hřebíčku, 0,5 dkg kardamonu, půl muškátového oříšku, maličko pepře, vše jemně utlučené. Přidá se 0,1 l růžové vody ve které se rozpustí 3 dkg potaše, vše se dobře promíchá a zadělá se půl kg mouky. Těsto dokonale prohněteme, necháme 2-3 dny v chladném, ale suchém místě odležet a čtvrtý den pečeme.
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |