Reklama |
Kudy kam cukrařino v horizontu vzdálenémHovoří se o příčině, a u nás je důvod sváděn, mimo jiné, na neodpovídající ekonomickou situaci a nedostatečné sociální zázemí pro mladé rodiny. Zde je nutné se pozastavit. S obdobným reprodukčním problémem se již dříve začala potýkat vyspělá západní Evropa. Nahlédneme-li do statistiky, zjistíme, že děti se rodily spíše v chudobě nebo po válkách, než v déle trvající klidné době či blahobytu. Není záměrem tohoto zamyšlení vydedukovávat příčinu tohoto jevu, spíše jeho následky pro náš obor. Co bude nutno asi dělat? Stačí se porozhlédnout a zjistíme, že už se i mnohé děje. Dochází k prudké explozi migrace obyvatel třetího světa, která je prozatím nejviditelnější ve vyspělých evropských zemích, ale začíná nabývat své intenzity i jinde. Zdá se, že asi nejschůdnější cestou k získání mladé generace, kterou lze naplánovat, bude "přísun" mladých lidí z přelidněné Asie. Co naplat, když naše mladé dámy nehodlají využívat svých vrozených schopností k rozmnožování lidského pokolení, jejich exotické vrstevnice s vyvinutějšími reprodukčními schopnostmi je bezesporu spolehlivě zastoupí. Potud v nastíněném problému by bylo schůdné cesty. Vyvstane zde ovšem následný problém. S přílivem jiných kultur, dojde i k příchodu jiných zvyků a samozřejmě i jiných stravovacích hodnot. A tato skutečnost bude mít dva body. Jak tento druh obyvatelstva přijme naši cukrárenskou stravu, to je řeč o bodu prvém, a podíváme-li se na bod druhý, budeme muset vidět, že s sebou mohou přinést nový druh gastronomických zvyklostí, které může případně za své přijmout i část domácích konzumentů. Viz. kdysi úspěšný vstup čínské kuchyně na americký a evropský kontinent. Jak dalece - pokud by se opravdu začalo vše takto naplňovat - by to ovlivnilo cukrářský obor, lze v současnosti pouze spekulovat. Ale nesmíme zapomenout, že každá změna doby ovlivnila vznik či zánik nějakých profesí. A proto se, prozatím nesměle tážu, zda možná jednou se cukrařina nepřiřadí k řemeslům typu sedlář, podkovář, košíkář apod. ?
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |