Reklama |
ČokoládaDo Evropy první čokoládu dovezli Španělé počátkem 16. století. Její výroba byla zpočátku jejich tajemstvím. Až koncem 16. století přivezl italský cestovatel Carletti rovněž z Ameriky do Itálie, kde zároveň ukázal, jak se vyrábí z kakaových zrn chutný nápoj. Odtud se rozšířila výroba čokolády po ostatní Evropě hlavně do Francie, Anglie, Holandska a Španělska. Již tehdy výrobci poznali, že čokoládu je možno konzumovat nejen jako chutný nápoj, ale jako pochoutku v tuhém stavu. Věděli také, že požíváním čokolády se příjemně podněcuje duševní činnost a posiluje tělo, aniž příliš dráždí nervy jako při pití kávy nebo čaje. Od té doby se výroba čokolády rozšířila po celém světě a po I. světové válce dosáhla netušeného rozvoje. V USA vyráběla největší americká továrna na čokoládu až 200 tun denně. V Evropě velkého výrobního rozmachu zaznamenala Anglie, Německo a Francie. Velkou produkcí se též vyznačovalo Švýcarsko, které si na světových trzích získalo renomé zavedením vlastního vynálezu mléčných čokolád i ostatních kvalitních výrobků.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |