Reklama |
SIGEP 09 - Rimini / -2O původu zmrzliny se vedou různé polemiky, kdy jeden pramen zvěstí o této ledové pochoutce praví, že má svůj původ v Řecku, druhý uvádí počátek v různých místech Asie či v arabském světě. Podstatné pro dnešní dobu však je její kvalita a umění výrobce vhodného naroubování svého záměru na odnož chuťového (i finančního) vjemu konzumenta. Dalším významným poznatkem pro toho, kdo vážil své kroky do mekky zmrzlinářského světa v Rimini byl osvětový program některých předních firem, které v praktickém provedení a návazné degustaci poodkrývaly roušku tajemství konzistence, krémovitosti, dojmu teplého vjemu a chuťové působnosti v návaznosti na optimum použití emulgátorů, cukrů a stabilizátorů včetně strojní techniky. Zmrzlina pro výrobce není jen záležitost chuťového programu, ale i ekonomického spektra, které v předváděcím programu též bylo zahrnuto do obsahu výkladu v tématu výtěžnosti při zmrzlinové produkci. Přítomnost zmrzlinářských titánů MEC3, Fabbri či Fugar bývá samozřejmostí, kdy v letošním ročníku překvapila absence další významné italské značky Pregel. Je nasnadě, že tito zmrzlinoví ledoborci ve zmrzlinových halách lámaly příkrovy zájmu zmrzliny chtivých zájemců, kdy k tomuto aktu sloužíly týmy verbířů ve firemních uniformách, kteří nasměrovávaly kroky příchozích tím správným směrem. Tato zmrzlina upoutávala již na první pohled velmi intenzivní černou barvou, dráživou kořeněnou vůní zachovávající dlouho své aroma díky vysokému obsahu kakaa, kávy a praženého ječmene. Dalším jejím průvodním znakem byla krémová struktura, houževnatá a výrazná chuť s tónem jemné sladkosti. Užitím čokolády s vysokoprocentním obsahem kakaa dosahuje tato "extrabitter gelato" nadstandardní kvality. Tento druh zmrzliny je zcela odprostěn mléčných derivátů a jako sladidlo slouží pouze ryzí ovocný cukr, který povyšuje magičnost této chladivé pochoutky. V rozhovoru s viceprezidentem italského cukrářského svazu Sergiem Gondolim jsme se zajímali jaký podíl mají Italové na celosvětové konzumaci jejich sladké domény. Odpověď byla překvapující, že národ zřejmě největších mistrů sladkého řemesla se v žebříčku spotřeby na hlavu neumísťuje na předním místě, které náleží Američanům, a to v počtu téměř 25 litrů. Ovšem tento údaj je podpořen spotřebou průmyslové zmrzliny, kdy tzv. točená zmrzlina ve Spojených státech amerických výrazně zaostává za světovou spotřebou. Dalším překvapením byla skutečnost, že ani v Evropě nezaujímají Italové nikterak nejvyšší pozici ve zmrzlinové konzumaci, která náleží překvapivě skandinávským státům na čele s Finskem, kde se spotřeba pohybuje kolem 13 litrů. Itálie neméně překvapivě zaostává za chladným severem pouhou konzumací mezi 7 - 8 litry na osobu. Termín veletrhu SIGEP pro příští rok : 23.-27. leden 2010 - pokračování -
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |