fiogf49gjkf0d
2. duben 2009 Kongresové centrum Aldis Hradec Králové
IV. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů
a XIV. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí
pořádá Asociace kuchařů a cukrářů České republiky o.s., regionální pobočka východní Čechy
a partneři AKC ČR o.s., koná se pod záštitou města Hradec Králové, hlavním partnerem soutěže je Vitana, a.s. .
ZÁKLADNÍ INFORMACE
Vážené kolegyně, vážení kolegové,
rádi Vás uvítáme ve čtvrtek 2. dubna 2009 na XIV. ročníku národní soutěže probíhající v krásném městě na soutoku Labe a Orlice, ve městě přezdívaném Salon republiky, které si již získalo pevné místo v moderní gastronomii. Věříme, že využijete tuto příležitost a v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové prožijete příjemné gastronomické zážitky.
V letošním ročníku došlo k rozšíření soutěžních kategorií o soutěž ve vyřezávání zeleniny a ovoce v časovém limitu jako kvalifikace na 1. MISTROVSTVÍ EVROPY ve vyřezávání melounů pro ČR.
Propozice soutěže jsou stanoveny dle mezinárodních kritérií, hodnotící komise je vybrána z předních kuchařských a cukrářských odborníků české gastronomie.
Soutěžní práce jsou oceněny medailemi, poháry, diplomy a věcnými cenami.
Absolutní vítěz v soutěži seniorů kuchařů v kategoriích „K“ i cukrářů v kategoriích „C“ obdrží „Pohár Rudolfa Přibyla“ jako nejvyšší ocenění a titul MISTR REPUBLIKY.
Připravující škola vítězného juniora obdrží prestižní cenu Gastro Hradce „Pohár Milana Burdy“.
V letošním roce bude opět udělena cena Primátora města.
Věříme, že zástupci škol s gastronomickým zaměřením využijí příležitost setkání s panem prezidentem
AKC ČR, které proběhne v prostorách Eliščina sálu v Adisu, kde hlavním bodem bude nastínění přínosu vzájemné spolupráce našich odborných škol a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Děkujeme všem partnerům asociace za pomoc při přípravě letošního ročníku Gastro Hradce.
CUKRÁŘ SENIOR
C/1
Mísa Petits Fours pět druhů v osmi kusech (celkem 40 ks) čajového pečiva, pralinek, drobného pečiva nebo sladkostí s centrálním monumentem z jedlého materiálu. Každý Petit four musí mít rozdílnou náplň. + od každého druhu musí být jeden kus k nahlédnutí (rozkrojení) – stranou na talíři.
C/2
6 různých teplých nebo studených dezertů, připravených a podávaných samostatně po 1 porci. a 1 slavnostní dort o váze min.2kg, dort musí být zcela ručně zdoben a všechny části musí být jedlé. Barevné jedlé perličky, pastilky a podobný materiál je možno použít. Maximální výška výrobku 100 cm.
C/3
Čtyři dorty na rozličné téma o velikosti 12porcí z toho dva dorty s vykrojenou porcí k degustaci, dort musí být zcela ručně zdoben a všechny části musí být jedlé. Barevné jedlé perličky, pastilky a podobný materiál je možno použít.
CUKRÁŘ JUNIOR do 21 let:
C/J1
Mísa Petits Fours čtyři druhy v osmi kusech (celkem 32 ks) čajového pečiva, pralinek, drobného pečiva nebo sladkostí. Každý Petit four musí mít rozdílnou náplň. + od každého druhu musí být jeden kus k nahlédnutí (rozkrojení) – stranou na talíři.
C/J2
6 různých teplých nebo studených dezertů, připravených a podávaných samostatně po 1 porci
C/J3
Dva dorty na rozličné téma o velikosti 12porcí z toho jeden s vykrojenou porcí k degustaci, dort musí být zcela ručně zdoben a všechny části musí být jedlé. Barevné jedlé perličky, pastilky a podobný materiál je možno použít.
UMĚLECKÉ KUCHAŘSTVÍ A CUKRÁŘSTVÍ „ARTISTIKA“
U/1
Umělecký exponát, umělecky zhotovená skulptura z margarinu, tuku, ledu, vosku, těsta, soli, koření
U/2
Umělecký exponát zeleninové a ovocné skulptury (vyřezávané ovoce a zelenina)
U/J1
Umělecký exponát, umělecky zhotovená skulptura z margarinu, tuku, ledu, vosku, těsta, soli, koření
U/J2
Umělecký exponát zeleninové a ovocné skulptury (vyřezávané ovoce a zelenina)
Z/L – Umělecká soutěž a kvalifikace na 1. MISTROVSTVÍ EVROPY ve vyřezávání melounů na čas (limit) Zadání: v časovém limitu 3 hod. vyřezat vodní a cukrový meloun na volné téma
- vodní meloun by měl obsahovat plastický nebo poloplastický reliéf kromě případných květů
- cukrový meloun lze vyřezat libovolně
KATEGORIE PRO HANDICAPOVANÉ:
H/C
Cukrářský výrobek – volné téma - v přihlášce je nutné uvést za jménem číslo průkazu ZTP, ZTPP
H/U
Umělecký výrobek – volné téma - v přihlášce je nutné uvést za jménem číslo průkazu ZTP, ZTPP
SOUTĚŽ DRUŽSTEV:
D/D
Družstvo hotelů a firem v jakémkoli počtu soutěžících, minimálně však tři nad 21 let zastoupené v soutěžních kategoriích K, C, U (v každé kategorii min. jeden soutěžící)
D/J
Družstvo juniorů do 21 let v jakémkoli počtu soutěžících,
minimálně tři v soutěžních kategoriích K, C, U (v každé kategorii min. jeden soutěžící)
Hlavní zásady při hodnocení cukrářských soutěžních výrobků:
volba soutěžní kategorie a respektování tématu zadání
nápaditost, soulad barev a harmonie moučníků
originalita ozdob a doplňků, používání moderních prvků
předvedená zručnost a profesionalita soutěžícího
dodržování zadaných počtů kusů dezertů na mísácha jejich stejnorodost
úprava na mísách a talířích, nepřeplňovat, dát prostor výrobkům
soutěžní exponát musí být vždy dominantní a nesmí zanikat v dekoraci
vhodnost použitých surovin a soulad jejich chutí( teoreticky podle daných norem )
vyvarovat se nejedlých surovin, nepovolených výztuží,nepoužívat ostré barvy
výrobky musí být ošetřeny tak, aby si po celou dobu výstavy zachovaly čerstvost a svěžest
Bližší informace: Helena a Otto Urbanovi, tel.č. 605286483, 499992032, (495544917 v odpoledních hod. a večer)
e-mail: gastrohradec@seznam.cz