Reklama |
GASTROHRADEC 2009 - 1. místa / -2.Výměna stráží v podobě odstoupení dosavadního předsedy Východočeské pobočky AKC ČR a předsedy organizačního výboru soutěže GastroHradec Jaroslava Rundštuka a nastoupení do těchto funkcí panem Václavem Šmerdou, bylo vstupní motto slavnostního ceremoniálu soutěže GastroHradec. Být přítomen na "Hradci", znamená být v běhu kulinářského dění v první skupině gastronomické české extraligy. Probojovat se do zlatého pásma či dokonce zvednout nad hlavu pohár vítězství, znamená, že takovýto počin se rovná úspěchům, jež si dotyčný může zapsat do kroniky životních úspěchů. Proto se každý rok o jarním měsíci sjíždí gastronomická karavana kulinářských poutníků do východočeského města na soutoku dvou řek, zaslíbeného soutěžní kulinařině z území celého Česka s přídavkem menší části z blízkého zahraničí, aby se pokusila zvednout hozenou rukavici nabídky souboje o nejvyšší kulinářské posty. Nejinak tomu bylo i v letošním roce končící první desetiletí nového tisíciletí.
Cukrářská soutěž přináší pokaždé atraktivní náměty vyvěrající z možnosti všestranné, barevné a výrazové rozměrnosti tvorby. Pavlína Klopštofová je vášnivou soutěžačkou, která s vervou sobě vlastní vstupuje do náročného soutěžně cukrářského ringu i napříč v minulosti mnoha utrpěných úderů. "Co tě nezabije, to tě posílí", jako by bylo její heslo, s kterým se probíjí soutěžním světem, kdy navzdory občasnému neúspěchu nikdy nehodila flintu do žita a vždy se vrhla do boje o mety nejvyšší. Její vytrvalost spojená s pílí a výtvarným uměním ji v historické tabulce soutěžních výsledků staví na přední místo nejúspěšnějších českých cukrářek. Bzenečtí patří k nejúspěšnějším školám, kde se navíc v plné míře podařilo naplnit přísloví o šedé teorii a zeleném stromu života. Jejich pravidelná sklizeň úspěchů je vizitkou dlouhodobé, cílevědomé a správným směrem zaměřené přípravy opírající se o kvalitní potenciál v minulosti úspěšných soutěžních aktérů. Podívat se na dílo, které pro rok 2009 dovezli novopačtí, znamenalo nejenom poznat odkud pochází, ale i možnost rovnou na výrobek pověsit zlatou medaili. Přiznávám se, že po loňském úspěchu Jany Dostálové a její zlaté medaili z Erfurtu, jsem se zprvu domníval, že se opětovně jedná o její dílo. Zámecký dvůr (zřejmě takto bychom mohli námět nazývat)) tvořila sice Jana, ale Kolenská. Společný jmenovatel principu tvorby u obou vítězných výrobků, myšleno loňského a letošního, skýtá možnost odtušit, že oba mají společného jmenovatele v dirigentském táboře novopacké školy, která svým výrobkům vtiskává punc osobité identity. Perník a Velikonoce jsou si navzájem podané ruce v možnosti soutěžního ztvárnění, kterého se nejedni tvůrci s ochotou ujali. Koneckonců, sezónní námětovost též přidá na nějakém tom bodíku, ale především oslava nejvýznamnějšího liturgického svátku se vždy koná na jaře, tedy v době vzniku nového života přinášejícího s sebou pestrost barev a optimismus krásna žití. A když perník, tak kde jinde než v Pardubicích, kde ostatně již rok mají na svůj tradiční "cáletnický chléb" mezinárodní certifikát. A protože u Janurů, kde se sice vyrábí ve velkém, ale v neodmyslitelné kvalitě, kde se navíc i soutěžní sekci dává patřičný důkaz, tak nemohl být soutěžní výsledek ostatně jiný než zlatý.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |