Reklama |
Vypracování plánu systému kritických bodů ve výrobě a jeho úskalíDefinování cílů: Vypracovat plán systému kritických bodů na všechny vyráběné potraviny (tedy i na cukrářské výrobky) je v souladu s povinnostmi, které výrobcům potravin ukládá § 3, odst. 1, písm. g) zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách, kde je pro výrobce potravin stanovena povinnost určit ve výrobním procesu technologické úseky (kritické body), ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti způsobem stanoveným vyhláškou Ministerstva zemědělství č. 147/1998 Sb. o způsobu stanovení kritických bodů v technologii výroby, provádět jejich kontrolu a vést o tom evidenci. V § 3 již citované vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 147/1998 Sb. se praví, že výrobce stanoví kritické body v technologii výroby a po ověření jejich správnosti upraví celkový systém kritických bodů tak, aby odpovídal požadavkům uvedeným v § 2, a to nejdéle do 31. prosince 1999. Z tohoto vyplývá, že všichni výrobci potravin by již v této době měli mít systém kritických bodů vypracován a vést evidenci ve výrobním procesu (tedy i cukráři a pekaři). Faktem ovšem je, že např. velké průmyslové pekárny měly možnost na vytvoření systému kritických bodů vyčlenit pracovníky a vytvořit tak tvůrčí tým, který mohl v průběhu loňského roku na této problematice nerušeně pracovat. Naproti tomu malý cukrář tyto možnosti neměl a nemá, a proto samozřejmě nemá onu pomyslnou startovní čáru stejně umístěnou, jako velcí výrobci. Pokud se ke mně cosi od kolegů cukrářů doneslo, u kterých již byli inspektoři ČZPI na kontrole, tak ČZPI zatím při kontrolách konstatuje, že výrobce má nebo nemá vypracován systém kritických bodů (vč. vedení evidence) a v případě, že nemá, tak uloží termínované opatření, do jaké doby musí výrobce systém kritických bodů vypracovat. A teprve v případě nesplnění tohoto opatření ve stanoveném termínu by následovalo uložení finanční pokuty právě za jeho nesplnění. Podívejme se tedy v kostce, co takový vypracovaný systém kritických bodů musí dle znění vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 147/1998 Sb. obsahovat. Dle přílohy k této vyhlášce č. 147/1997 Sb. postup stanovení systému kritických bodů v sobě zahrnuje celkem 12 postupových kroků: 1. Vymezení výrobní činnosti a úkolů výrobce 2. Provedení popisu výrobku 3. Zjištění očekávaného použití výrobku 4. Sestavení diagramu výrobního procesu 5. Potvrzení diagramu výrobního procesu za provozu 6. Provedení analýzy nebezpečí 7. Stanovení kritických bodů 8. Stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro každý kritický bod 9. Vymezení systému sledování zvládnutého stavu v kritických bodech 10. Stanovení nápravných opatření pro každý kritický bod 11. Stanovení ověřovacích postupů 12. Zavedení evidence a dokumentace o postupech a vedení záznamů Je třeba, aby systém kritických bodů pokryl celou výrobu od příjmu surovin až po příp. balení a distribuci hotových výrobků . Jednotlivému rozboru všech bodu se budeme věnovat další týden.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |