Reklama |
Základní úpravy kávyJe to nejrozšířenější způsob úpravy kávy u nás. Dávka mleté kávy se vloží do předem vyhřátého šálku nebo tenkostěnné sklenice a zalije vařící vodou. Vodu nenaléváme prudce - najednou celé množství, ale postupně, aby mletá káva nevyplavala na povrch. Turecký způsob Do konvičky na přípravu turecké kávy - džezvy o obsahu 10 cl vsypeme 7 g jemně umleté kávy. Džezvu doplníme po hrdlo čerstvou vodou a přivedeme k bodu varu. Po vzkypění odstavíme a ihned podáváme s nahřátým šálkem. Bosenský způsob Do džezvy o obsahu 10 cl vložíme kostku cukru, doplníme do tří čtvrtin čerstvou studenou vodou a obsah konvičky uvedeme do varu. Poté odstavíme, přidáme 7 g jemně umleté kávy, promícháme lžičkou a přivedeme opatrně k varu. Po vzkypění ihned odstavíme, doplníme po hrdlo džezvy vodou, znovu přivedeme k bodu varu a horký nápoj podáváme. Makedonský způsob Do džezvy o obsahu 10 cl vsypeme 7 g jemně mleté kávy a postavíme ji na oheň. V okamžiku kdy káva začne vonět, vlijeme do džezvy horkou vodu a obsah necháme na ohni vzkypět. Ihned podáváme. Mexický způsob Do vyhřáté pánvičky nasypeme 7 g jemně mleté kávy, a za stálého míchání ji jemně opražíme. Přidáme k ní 5 g cukru a jemně promícháme. Pak vlijeme do pánvičky 10 cl horké vody a kávu povaříme, až se utvoří pěna. Podáváme v moka šálcích. Káva espreso Vyrábí se ve stejnojmenném přístroji. Princip její výroby spočívá ve spaření mleté kávy mírně upěchované v nerezovém sítku, a v jejím dokonalém vyluhování parou pod tlakem. Dobře připravená káva espreso má mít světle hnědou pěnu. Kapucínská káva (kapučíno) Z kávy připravíme espreso, do kterého vlijeme nebo pod tlakem stříkneme stejné množství mléka. Povrch posypeme strouhanou čokoládou.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
13.07.2020 Zkuste kávu takto25.11.2013 Začínejte až druhým šálkem 20.05.2013 Koláč z kávy a mrkve 12.10.2011 NESCAFÉ POTVRZUJE ROLI HLAVNÍHO INOVÁTORA V KATEGORII KÁVY 27.01.2011 Není káva jako káva [další příbuzné články] |
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |