Reklama |
Základní úpravy kávy 2Káva filtrovaná připravuje se v přístroji vždy ve větším množství najednou. Do filtrovacího přístroje je přiváděna voda, která se ohřívá k bodu varu. Mletá káva je uložena v papírové filtrovací vložce, přes níž proudí vařící voda. Z tohoto výrobníku je hotová černá káva stáčena do zásobníku, kde se pomocí elektrického ohřívače udrží v požadované teplotě po několik hodin. (Tento druh kávy je vhodné podávat ke snídani). Káva moka Patří mezi klasické úpravy černé kávy. Tento způsob přípravy byl oblíben v první polovině našeho století. Mletá káva se nasypala do konvice nebo džezvy, zalila studenou vodou a uvedla k bodu varu. Před podáním v moka příboru se cedila přes sítko. Obliba této kávy vymizela s nástupem moderních typů kávovarů. Překápavaná káva Patří rovněž mezi klasické úpravy černé kávy. Připravuje se vždy v jednotlivých porcích. Zpravidla si ji připravu u stolu host sám. Z kuchyně se ke stolu donáší sklenice v manžetě na podšálku s rozetou a lžičkou, konvička horké vody, podšálek, na němž je filtrovací nádoba s kávou, opatřená víčkem, a podšálek s baleným cukrem nebo cukřenka, popř. konvička s mlékem. Na prázdnou sklenici v manžetě se postaví nerez překapávací filtr s dávkou mleté kávy. Do filtrovací nádobky se vleje vařící voda z konvičky a nechá se překapat do spodní sklenice. Po překapání se filtrovací nádoba odloží na připravený podšálek. Káva kona Jde o efektivní způsob přípravy kávy přímo u stolu ve skleněném přístroji zvaném kona. Přednost této kávy spočívá v tom, že si host může určit sílu kávy tím, že ji nechá v přístroji dvakrát nebo třikrát překapat. Do spodní skleněné baňky dáme odměřenou dávku studené vody, na ni nasadíme vrchné skleněou baňku, ve které je na pevném sítku mletá káva, a dáme na tepelný zdroj. Při zahřívání vody ve spodní baňce nastává přetlak, který vytlačí vodu do vrchní baňky. Změnou teploty - odstavením z tepelného zdroje se tlak vyrvná a káva překapává do spodní nádoby. Tento proces opakujeme na přání dvakrát až třikrát, čímž docílíme žádané síly kávy.
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
13.07.2020 Zkuste kávu takto25.11.2013 Začínejte až druhým šálkem 20.05.2013 Koláč z kávy a mrkve 12.10.2011 NESCAFÉ POTVRZUJE ROLI HLAVNÍHO INOVÁTORA V KATEGORII KÁVY 27.01.2011 Není káva jako káva [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |