Reklama |
Francouzský CroqemboucheCroquembouche zaujímá na svatební tabuli ve Francii dominantní místo, které u nás náleží svatebnímu dortu, a obřad vstupu dvou mladých lidí do manželství bez této národní cukrářské dekorace je nemyslitelný.
Misijní cesta croquembouche, znamenající v překladu křehké kousnutí, ze země galského kohouta do gastroteritoria českého lva, trvala tři roky. Záslužný počin na uskutečněné akci náleží umělecké cukrářce Mirce Slavíkové, na jejíž pozvání přijela do Prahy skupina cukrářských studentů z pařížské školy CIFAP.
Juniorští vyslanci na čele s prezidentem národní asociace učitelů a profesorů cukrářského řemesla Jeanem Jacquesem Kardésem a paní Dominique Fradier ředitelkou pro mezinárodní vztahy, měli pražský pobyt jako přepřahací stanici v tažení na východ Čech, kde se zúčastní tradiční cukrářské soutěže GASTROPARDUBICE. Výrobek je ryze francouzskou specialitou sestávající z odpalované hmoty plněné pařížským krémem, avšak ne tím, který je u nás znám jako čokoládový krém. Jedná se o francouzský vařený puding ze žloutků a hladké mouky, dochucený rumem. Základnu monumentu vytváří nosný základ zhotovený z griliáše na který se usazuje postupně tvořená konstrukce croquenbouche zhotovovaná kuličkami – profiterolkami, které se navzájem slepují taveným cukrem do konečné podoby výtvarného záměru. Croquembouche prošel postupem doby designovou evolucí, když se dříve dokrášloval karamelovou síťovinou, kterou dnes nahrazují karamelové plošky. Namáčení profiterolek v taveném cukru Tvorba croquembouche je ve Francii samostatnou uměleckou disciplínou, jejíž vizáž bývala dříve tvořena homolí, ale tvůrci dnes mohou volit libovolný tvar, kdy postupem doby tato prostorová liberalizace se stala podnětem pro pořádání uměleckých soutěží. Zhotovování konstrukce
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |