Reklama |
Co vše je a není čokoládou
Import čokolády a kakaa do Evropy probíhal ve zjednodušené formě již za Kryštofa Kolumba, ale v té době neuměl kakaový produkt nikdo zpracovat a tak upadl do zapomenutí. Zakrátko poté v roce 1509 mořeplavec Cortéz, který byl pokládán Aztéky za očekávaného boha moudrosti, jenž naučil domorodé indiány pěstovat kakao, si povšiml, že po vypití kakaového nápoje jeho vojáci mnohem lépe snášeli útrapy vysilujících pochodů a přivezl kakaové boby do Evropy, kde v opatství Zaragoza došlo k prvnímu písemně doloženému zpracování kakaové suroviny do jakési podoby čokolády. Skutečná čokoláda se začala vyrábět zakrátko poté. Teprve ve dnech 21.-23. srpna roku 1911 stanovil bernský mezinárodní kongres ve Švýcarsku definici podoby čokolády a kakaa. Usnesení bernského kongresu bylo přezkoumáno a schváleno 8.-11. září toho roku v Antverpách. Kakaová hmota
Kakaové máslo
Čokoládová hmota a čokoládový prášek
Poleva
Aromata Aromata používaná při výrobě čokolády a kakaa, musí pocházet z látek zdraví neškodných. Bernský kongres se usnesl neomezovat pojmy:
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je středa středa 4. prosince 2024
svátek slaví Barbora, zítra Jitka Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |