Reklama |
Smetana a tuky vytváří v mozku pocit štěstíJídlo bohaté na smetanu nebo tuky vyvolává v mozku ohňostroj štěstí. Odhalení britských vědců by mohlo vysvětlovat, proč se někteří lidé nemohou nabažit zmrzliny nebo dezertů. Vědci Ivan de Araujo a Edmund Rolls z britské Oxfordské univerzity nabídli svým pokusným osobám nepříliš vábné jídlo - chuťově neutrální celulózovou kaši s příměsí vody, kukuřičného oleje, sirupu nebo obyčejného rostlinného oleje. Během podivného oběda měřili vědci aktivitu mozku jeho účastníků pomocí počítačového tomografu. A výsledek? Tuk v ústech aktivuje centrum štěstí v mozku. Zejména vzorky s vyšším obsahem tuků "oslovily" ty mozkové oblasti, které se částečně překrývají s oblastí odpovědnou za vnímání chuti. Z toho podle vědců vyplývá, že mozek vnímá nejen chuť, ale i složení jídla .
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |