V neděli 28. října přijeli do prostor Španělského sálu na Hradě i zástupci Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, kteří již tradičně připravili slavnostní dort k výročí vzniku samostatného státu, státnímu svátku České republiky.
Na úvod společenského setkání s významnými hosty v reprezentačních prostorách předala prezidentskému páru šestipatrového obra spolu s autorským týmem Zuzana Albrechtová, manažerka AKC ČR jménem Kontinentálního ředitele WACS pro Střední Evropu a prezidenta AKC ČR Miroslava Kubece.
Tým pěti šéfcukrářů (Tomás Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal, Jarmila Buchalová a Zuzana Růžičková) pod vedením šéfkuchaře Jiřího Krále připravoval tento téměř devadesát kilogramů vážící “zákusek” v prostorách restaurace Aureole group 3 dny a spotřeboval mimo jiné 70 vajec, 30 kg marzipánu, 12 kg cukru a 10 kg ovoce, dort zdobilo 120 ks státních symbolů a 321 lipových větviček a lístků.
Děkujeme za podporu Karlu Hájkovi, společnosti Fiala-Praha s.r.o. a Almeco,
společnosti Aureole group a Dekorační ozdoby z cukru s.r.o., IHI Towers s.r.o. - Corinthia Hotel Prague.
DORT__
• váha 87 kg
• příprava 3 dny
• počet cukrářů na přípravu 5
• 6 pater, v barvách republiky + základní cukrový podstavec
• ozdoby z marcipánu 70x státní symbol, 45x státní vlajka, 5x český lev
• lipové větvičky a lístky v 5ti velikostech celkem 321ks
• trikolóra - provázek z marcipánu 25m
Suroviny:
• 10kg mouka
• 70ks vejce
• 12kg cukr
• 8kg máslo
• 23l smetana
• 3kg čokoláda tmavá 70% kakaa
• 2kg čokoláda bílá
• 0,5kg želatiny
• 1kg limetek a citrónů
• 30kg modelovací marcipán
• 10kg ovoce - jahody, banány, broskve
• 0,3kg Zlatý a bronzový prach, červená a modrá potravinářská barva
Personál zpracoval a použil:
• 70 párů rukavic
• 6 rolí papírového programu
• 66x kávu Expreso s mlékem
• 21x čaj s citronem
• 36l minerální vody a nealko nápojů
Příprava v restauraci Aureole pod vedením šéfkuchaře Aureole group a člena představenstva AKC ČR Jiřího Krále, šéfcukrář Tomáš Krofta a cukrářka Zuzana Růžičková
Piškotové korpusy: Vladimír Krofta, šéfcukrář Corinthia Hotel Prague
Dekorační ozdoby z marcipánu: připravil víceprezident AKC ČR pro cukrářskou sekci
František Buchal s manželkou Jarmilou, firma Dekorační ozdoby z cukru s.r.o.