Reklama |
Nezralé ovoce : Které "dojde " a které zůstane kyselé?
Nezralé ovoce v obchodech: Které má šanci "dojít" a které zůstane kyselé? Totiž na to, že za své peníze nedostane ovoce opravdu zralé. Můj strýc žil dlouhá léta v Jižní Americe. Když na dobu tam strávenou o desítky let později vzpomínal, měl jedno velké přání, o kterém věděl, že se mu už nejspíš nesplní – ochutnat čerstvě sklizený, plně dozrálý ananas. „Nikdy jsem neochutnal nic lepšího, než ananasy, které jsme si koupili u silnice, která křižovala ty jejich obrovské plantáže,“ vyprávěl mi. Kdyby se Brazilci rozhodli své nejlepší ananasy posílat do Evropy, byly by: o hodně dražší, už kvůli větším nárokům na rychlost, s jakou by se musely dopravovat, o měkoučké dužnině, s níž se musí zacházet jako ve vatičce ani nemluvě. Zrát může jen plně vyvinutý plod Nemusí to být tak úplně špatně. Stačí se podívat, jak funguje domácí jablečné hospodářství a člověku je hned jasné, že ovoce je schopné dozrávat ještě dlouho poté, co opustilo sad. Ovšem jen do určité míry a jen některé. A o to právě jde. Pokud kompromis mezi obchodníkem a nakupujícím má být oboustranně výhodný, měl by zákazník alespoň základní abecedu dozrávání znát. Ovoce, které dýchá, zraje V čem je mezi nimi rozdíl? Samozřejmě kromě chuti? Především v tom, jakým způsobem po sklizni dýchají. Protože ovoce opravdu dýchá, tedy zpracovává kyslík ze vzduchu. Odborníci podle schopnosti dýchat dělí plody do dvou kategorií. Na klimakterické a neklimakterické. Ne všechny klimakterické druhy ovoce ale dozrávají stejně. „Například meruňky, borůvky, nektarinky, švestky nebo slívy dozrají co do barvy, konzistence a šťavnatosti, ale ne co do sladkosti a chuti,“ píše foodkritik Jeffrey Steingarten. Když koupíte nazelenalé švestky a necháte dojít na misce, krásně zmodrají a změknou, ale na koláči je budete muset dosladit. Bez tohoto to prostě nepůjde. Mandarinka nezesládne a nezesládne Na rozdíl od klimakterických plodů, neklimakterické druhy nedozrají po utržení nikdy. Mandarinky, pomeranče, ananas ani jahody získávají všechen cukr a další potřebné látky z mateřské rostliny a vlastní zásoby nemají. Když měknou, spíše je to proto, že se kazí, než že by dozrávaly. Jak vybrat správné plody? Samozřejmě do pomeranče stejně jako do melounu člověk nevidí, a to je problém. Pro citrusy nabízíme jednoduchou radu – spíše než barva je pro jejich kvalitu důležitá váha, která dopředu ukáže, zda jsou šťavnaté. Barva není rozhodující a zda neuběhlo dlouho od sklizně se dobře pozná podle stopky.
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |