Reklama |
Drůbežka je vlastně chlebaO tom, že souznělost slov mívá mnohdy naprosto odlišný význam nám podal důkaz pan Miroslav Pelikán, který s hmotou zvanou drůbežka pracuje a podal nám velmi zevrubné vysvětlení, cože vlastně se pod tímto označením skrývá, a jak je možné s drůbežkou pracovat. Protože pan Pelikán podal popis v originálním jazyce své doby, kdy pravděpodobně drůbežka vznikala, zvolili jsme pro vás jednodušší formu návodu a navíc v jazyce současném. Tam kde se naše poznatky rozcházejí se znalostí jazyka tehdejší doby, ponecháváme originální výrazy. Předně odpovíme na otázku, která byla též i naším anketním námětem, cože to vlastně drůbežka je. Vězte, že se značně odlišuje od názvu, jenž by nás směroval do zmíněné oblasti drůbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové těsto.na drůbežku se připravuje ze žitné vejražky, která se vaří ve vodě. Těsto Drůbežka se ukládá po vytvarování do pece za účelem prohřátí a poté barví . Následně se opět vkládá do pece až do doby oschnutí a opět se z pece vyndá a znovu nabarví. Tímto opakovaným procesem se má docílit vyššího lesku. Pan Pelikán dodává, že on sám měl trochu problémy s lepením a sušením figur, kdy tvorba vyžadovala vysokou koncentraci a citu, protože problémem bylo docílení udržení tvaru a roviny výrobků. Nejhorší bylo pečení, kdy při vyšší teplotě nebo silném roztoku louhu nastává intenzivní zabarvení a postavičky se naklání nebo dokonce spadnou. Na závěr historické modelovací exkurze předkládáme tvorbu z chlebového těsta - drůbežku v podání pana Miroslava Pelikána
Příbuzné články...
16.11.2020 Pražení lískových oříšků29.03.2016 Potahová hmota K2 23.02.2014 Cukrařina a ovoce 11.02.2014 Co všechno obsahuje vejce? 22.01.2014 Vanilka [další příbuzné články] |
Dnes je středa středa 4. prosince 2024
svátek slaví Barbora, zítra Jitka Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |