fiogf49gjkf0d
Káva s menším či větším množstvím mléka nebo s bohatou čepicí ze šlehačky je pro nás záležitostí naprosto běžnou, zvykli jsme si i na hustou pěnu cappuccina jemně poprášenou kakaovým práškem, o kávě s přídavkem různých druhů alkoholu ani nemluvě. Ale což takhle ochutnat kávu se skořicí, kardamonem nebo třeba muškátovým oříškem? Zvyk přidávat při vaření do konvice s kávou koření, jež zajímavým způsobem ovlivní její chuť, je odedávna rozšířen na Středním Východě i v některých dalších oblastech světa, například v Mexiku. Exotické přísady, jako byla ambra, časem nahradily kardamon, muškátový oříšek, skořice nebo třeba
hřebíček. Zatímco například v Etiopii nebo Eritreji je oblíbený zázvor, Mexičané si svou opojnou a silnou kávu dochucují skořicí a hřebíčkem. Sami pak můžete zkusit experimentovat s různými kombinacemi těchto přísad: stačí je při mletí přidat do středně pražené kávy (optimální poměr je 25 9 koření na 500 9 kávy).Můžete však postupovat i podle některého z těchto receptů:
TURECKÁ KÁVA OCHUCENÁ KARDAMONEM (pro 4 osoby)
50 ml vody, I čajová lžička kávy, 1/2 čajové lžičky cukru a několik semínek kardamonu. Do konvičky dejte vodu a vmíchejte kávu, cukr a rozdrcený kardamon. Na středně silném plameni zahřívejte, dokud káva nevzpění a nevystoupí po okraj. Poté ji odstavte a konvičkou prudce klepněte, aby se vytvořila usazenina. Konvičku vraťte zpět na oheň a postup dvakrát opakujte. Hotovou kávu sceďte
a servirujte v šálcích.
MEXICKÁ KÁVA (pro 4 osoby)
150 ml vody, 2 polévkové Ižíce nahrubo mleté kávy, hnedy cukr, kousek skořice
Vodu spolu s kávou a všemi přísadami přiveďte k varu a poté odstavte. Dobře promíchejte a dejte znovu vařit. Až káva opět dosáhne bodu varu, sceďte ji a podávejte.(V Mexiku se ochucená káva připravuje v hliněné nádobě, Vám na její přípravu postačí obyčejná pánev.)
ZÁZVOROVÁ KÁVA (1 porce)
1 lžíce medu, na špičku nože mletého zázvoru, 1 šálek kávy, 2-4 lžíce smetany do kávy. Do šálku dejte med a promíchejte jej s čerstvě umletýrn zázvorem. Vše zalijte čerstvě připravenou kávou, přidejte smetanu a můžete podávat.
CAFÉ BRULOT (pro 4 osoby)
1 šálek horké kávy, kůra z pomeranče,troška rumu nebo brandy, skořice, hřebíček,nové koření a cukr Pomerančovou kůru, koření a cukr namočte do rumu nebo brandy a nechte je dobře nasáknout. Poté směs ohřejte a nechte sednout. Následně přidejte horkou černou kávu, dejte chvilku zvolna vařit a podávejte.
AROMATIZOVANÉ KÁVY
Někdy v 70. letech 20. století se v USA objevil trend aromatizování kávy. Ta se za tímto účelem postříkala nosným olejem a po pražení se dochutila aromatickýrni látkami. V současné době mají američtí spotřebitelé možnost vybírat z vice než sta druhů aromatizovaných káv. K nejoblíbenějším patří káva s příchutí čokolády, oříšků, brandy, citronu, pomeranče či máty,z koření pak vede vanilka, skořice nebo např. muškátový oříšek. Výjimkou však nejsou ani kávy malinové nebo třeba banánové -inu, proti gustu žádný dišputát.
I s MLÉKEM OPATRNĚ
Rozhodnete-li se přeci jen zůstat u mléka, pak s ním nakládejte opatrně, neboť výrazně ovlivňuje chuť kávy: zatímco u kávy s plnou chutí a výrazným aroma se nedá proti přidání mléka nic namítat, káva s méně výraznou chutí by se měla pít vždy černá. Zásadně pak používejte jen mléko s nižším množstvím tuku, protože právě tuk v plnotučném mléce překrývá jemné chuťové nuance spařené kávy. Pro dosažení sametově jemné chuti by mělo být mléko ohřáté, nikoli však vařící.