Reklama |
VČELÍ MEDNejstarší zmínku o včele a způsobu jejího života nacházíme na sarkofágu faraóna Meny z roku 3623 před naším letopočtem. Chov včel (včelařství) patří už dobám předhistorickým. Nejstarší podrobnější zprávy o včelařství jsou z doby okolo roku 2600 před Kristem ze staroegyptského reliéfu z chrámu krále Nemerre-a. I u starých Slovanů bylo včelařství provozováno v nejdávnějších dobách. Dávno předtím než se Římané poprvé setkali s Germány. A to, že se Germáni přiučili včelařství od svých východních sousedů, potvrzuje fakt, že slovanské pojmenování „med“ bylo do starogermánštiny převzato jako „meth“. Jakost medu je skoro v každé zemi jiná. Tak například americký med je bílý a nevyniká přílišným aroma. Nejlepší med, který vyniká svou jakostí, je na Krymu, ale také ve Španělsku, Itálii a Dalmácii je med dobré jakosti. Jihofrancouzský med má vůni podobnou rozmarýnu a levanduli. Řecký med je načervenalý, jasný a tuhý, má silné aroma. Na Maltě je med dosti řídký a má růžově červenou barvu. Velké množství medu vyváží Amerika, Kalifornie, Chile a západní Indie. Hlavní látky, které med obsahuje jsou: 35% ovocného cukru, 42%hroznového cukru, 2%surového cukru, malou část bílkovin,vody, voskoviny, volné kyseliny, aroma a barviva. Největší množství medu se zpracuje při výrobě perníkového zboží a v současné době velmi oblíbený medovník.
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |