Reklama |
Cukr a diabetesPři konzumaci sladkých potravin si musí diabetik umět upravovat dávky inzulinu a zároveň kontrolovat hladinu cukru v krvi. Diabetici s nadváhou, by sladká jídla ani cukr konzumovat neměli, protože obsahují nejen cukry, ale také tuky a ty přispívají k narůstání hmotnosti. Bylo zjištěno, že mírný příjem cukru nezvyšuje glykémii více, než potraviny obsahující stejné množství glukózy. Cukr je koncentrované sladidlo a jeho dávky musejí být mnohonásobně menší. Cukr si mohou dovolit jen diabetici, kteří jsou léčeni více dávkami inzulinu, měří si pravidelně hladinu cukru v krvi a umějí na zjištěnou glykémii reagovat. Je nutné, aby si také hlídali svou hmotnost, protože nadváha může zhoršovat jejich zdravotní stav. Používat při pečení pro diabetiky náhradní sladidla, se příliš nedoporučuje, protože tyto výrobky většinou obsahují téměř stejný obsah sacharidů jako výrobky s cukrem. Konzumovat takzvané DIA výrobky ve větším množství a říkat si „to je DIA, to můžu“ je sporné. Proto se doporučuje péct i pro diabetiky s cukrem, ale použít aspoň o třetinu méně cukru, než je uvedeno v receptu. Péct s cukrem má jednu výhodu: diabetik není na výrobek sám, zkonzumuje ho méně a ostatní (nediabetici) si mohou povrch výrobku ještě pocukrovat.
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je sobota sobota 23. listopadu 2024
svátek slaví Klement, zítra Emílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |