Reklama |
GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 / - 4. Cukrářské soutěže mívají většinově své provedení v mládežnické a dospělé věkové kategorii. Nejinak tomu bylo i na pátém ročníku GASTRO KROMĚŘÍŽ, kde se u juniorských reprezentantek projevila určitá uniformovanost, která vyplývá ze způsobu školského vedení mládeže, jenž vedla, a to v pozitivním slova smyslu k vyrovnanosti mnohých cukrářek na předních místech, kdy sedm prvních účastnic se nalézalo ve zlatém pásmu a jejich rozestupy mezi sebou byly rozdílem malých bodových nuancí. Seniorská kategorie bývá, a v Kroměříži rovněž i byla, ve znamení výkonnostní vyzrálosti jednotlivých individualit, tak jak si každá z nich dokázala během své praktické působnosti vytvořit vlastní způsob provedení a vstřebání soutěžního projevu, který poskytuje široký prostor individuálního vyjádření.
„Seniorská soutěž měla z pohledu komisařů, snad možno říci, určitou jednoduchost v rozhodování, a to v tom smyslu, že juniorská nejlepší trojice byla vzácně vyrovnaná, ale rovněž tak i další umístění, o čemž svědčí počet obdržených zlatých medailí, kdy o každém bodíku rozhodovala především chuť. Kdežto tvorba starších cukrářů v sobě nesla stopu rukopisu vyzrálosti, nápaditosti a rukodělného provedení každého z nich.“ Soutěžní snaha vedla některé z účastnic k sáhnutí do širší palety nadbytečné pestrosti. Vycházím z toho, že barvy obsahují chemické sloučeniny, jsou nejedlé a tím pádem nezdravé, a v případě soutěžních výrobků někdy zbytečně přehrávaly vizualitu samotného dortu. Co se týče povinného degustačního vzorku, tak byl v podobném složení jako vlastní dortový výrobek, což nebylo nutné. Je pochopitelné, že v zájmu pevnější konstrukce dortu, jdou cukráři na jistotu v preferenci jeho soudržnosti, kdy si mohou krém natužit, bez obavy aby splňoval degustační pravidla. Avšak u degustačního vzorku jsou hodnotící parametry odlišnější, neboť vzorek určený k senzorice, nemusí být tak striktně podřízen parametrům výstavního exponátu, který se nechutná. A ochutnávací vzorek není zase hodnocen podle vizážových pravidel.“
- pokračování -
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |