Reklama |
GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 / -5.Dortová tématika bývá častým námětem pro svoji atraktivitu, snad možno říci jednou z největších v širokém spektru gastronomického pojetí, kterou lze s jistou nadsázkou přirovnat k turisticko - zeměpisnému divu starověku, pyramidám. Tak jak dokáží kamenné monumenty vzbudit úžas nad svojí úchvatností u toho, kdo na ně vzhlíží z bezprostřední blízkosti nad tajemstvím jejich původu a gigantičností, tak na stejném principu budí pozornost zdařilé dortové monumety, rovněž pro svůj tvar pnoucí se do výšin cukrářského nebe. A tato nadzemní sladká tématika byla rovněž přítomna na soutěžním zadání při konání soutěže GASTRO KROMĚŘÍŽ v době, kdy si předávaly vládu dva periodické astronomické pojmy zima a jaro, které byly též součástí soutěžního zadání ve znění čtvero ročních období.
Markéta Tůnová, učitelka odborného výcviku na SŠGHL Bzenec se zúčastnila cukrářské soutěže v seniorské kategorii a její představa ve ztvárnění podoby soutěžního zadání čtyř ročních období slavila vrcholový úspěch. Jak pravila Pavlína Berzsiová, kdo vsadí na karamel a zná taje a úskalí jeho zpracování, vykročil tou správnou soutěžní nohou, jejíž směr obvykle míří k vítězným stupňům. To byl případ vítězky seniorské kategorie, a jak sama sdělila, pracuje ráda s karamelem a uvažovala jak jej zakomponovat do své soutěžní práce. Posloupnost ročních období zakotvených v soutěžním zadání byla pro ni výzvou, a v její mysli začala vázat jednotlivé nitky alchymistických karamelových tajů jednu na druhou a výsledkem bylo vrcholové umístění, které zaujala jako jediná účastnice seniorské kategorie ze všech soutěžících v prostoru zlatého pásma.
Další výklad předsedkyně poroty zbavuje potahové hmoty roušky tajemnosti: "Potahovací hmoty jsou módní záležitost, které dávají soutěžící někdy větší význam, než jaký ve skutečnosti má. Proto volí její silnější navrstvenost na dortovém povrchu. Rozhodující je, aby byla potahovací hmota dobře zhotovena v průběhu samotné přípravy ještě před jejím pokrytím na dortu. To znamená, být dobře vytvarovaná při vyvalování v optimální vrstvě." O tom, že při používání potahové hmoty je nutné dodržování potahovacích pravidel, rozvíjí ve svém dalším vstupu paní Berzsiová:
Příbuzné články...
16.02.2022 Sigep opět žíje …!03.12.2021 Veletrh SIGEP - Rimini 20.09.2021 HostMilano 2021 15.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/-2. 13.09.2021 Elektronické GELATO WORLD MASTERS 2021/ -1. [další příbuzné články] |
Dnes je středa středa 29. ledna 2025
svátek slaví Zdislava, zítra Robin Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |