Reklama |
Suchý ledSuchý led byl vynalezen na počátku minulého století v Indii vojenským lékařem. Je to ztuhlý plyn (kysličník uhličitý), kdežto obyčejný led je ztuhlá voda. Suchý led je o 60 °C studenější než obyčejný led. Používal se k přidávání do šlehané smetany a bílků ke zvýšení soudržnosti.Byl též dříve hodně využíván ve zmrzlinových strojích. Jedná se o tuhý kysličník uhličitý, který se stále vypařuje, aniž taje. Suchý led se vypařuje na útraty tepla přechovávaných potravin, které se tím drží na potřebných nízkých teplotách. Plyn pod vysokým tlakem zkapalní a pak se mrazí do ledových bloků. Jeho teplota je - 80 °C, a při jeho manipulaci musíme používat rukavice. Hodíme-li kus ledu do vody, klesá ke dnu protože je téměř o polovinu těžší než voda. Ve vodě, ale i na vzduchu dojde k vypařování, kdy se mění v plyn a z vody vystupují bublinky vyvolávající dojem, jako kdyby se vařila voda. Na suchu po vypaření suchého ledu nezůstane žádná vlhkost.
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |