Cukrář.cz

Reklama



Smetana a tuk vyvolávají pocit štěstí

16.05.2016 | Autor: ČTK | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Jídlo  bohaté na smetanu nebo tuky vyvolává v mozku ohňostroj štěstí. Odhalení britských vědců by mohlo vysvětlovat, proč se někteří lidé nemohou nabažit zmrzliny nebo dezertů. Vědci Ivan de Araujo a Edmund Rolls z britské Oxfordské univerzity nabídli svým pokusným osobám nepříliš vábné  jídlo  - chuťově neutrální celulózovou kaši s příměsí vody, kukuřičného oleje, sirupu nebo obyčejného rostlinného oleje. Během podivného oběda měřili vědci aktivitu mozku jeho účastníků pomocí počítačového tomografu. A výsledek? Tuk v ústech aktivuje centrum štěstí v mozku. Zejména vzorky s vyšším obsahem tuků "oslovily" ty mozkové oblasti, které se částečně překrývají s oblastí odpovědnou za vnímání chuti. Z toho podle vědců vyplývá, že mozek vnímá nejen chuť, ale i složení  jídla  .
Tučné směsi kromě toho oživily cingulární kůru, tedy oblast mozku, která se rovněž aktivuje dalšími příjemnými zážitky, jako jsou něžnosti, svůdné vůně nebo výhra v loterii. To vysvětluje, proč lidé zvláště rádi jedí  potraviny  například s obsahem smetany. Britský vědec věří, že přesné rozpoznání tukové  stravy  je důsledkem evoluce. Lidem byla tato schopnost dána, aby se předzásobili na dobu nedostatku  potravy  . Překvapivě tak neexistuje žádný druh  jídla  , jemuž by se člověk zásadně vyhýbal. Příkladem jsou sliznaté delikatesy jako kaviár nebo losos. V budoucnu by prý mohly nové poznatky posloužit k výrobě zcela nových  potravinářských  produktů, které ošálí náš mozek. Bylo by možné například vytvořit  nápoje  , které chutnají jako ledové, a přitom mají pokojovou teplotu. (čtk)


Dnes je sobota sobota 21. prosince 2024
svátek slaví Natálie, zítra Šimon

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.