Cukrář.cz

Reklama



Chuť ledové kávy

26.11.2017 | Autor: Jan Ostřižín | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Káva je nedílnou součástí života většiny z nás, horký šálek s vonícím nápojem zpříjemní ranní vstávání i posezení s přáteli. Káva však může být i příjemným chladivým osvěžením. Nápoj připravený z vychlazené kávy známe pod označením ledová káva, či frappé. Pod označením Ledová káva nebo také Ice coffee se můžeme při nákupu setkat se dvěma odlišnými kategoriemi nápojů. Jedná se o skupinu ochucených nealko nápojů, nebo o kategorii mléčných nápojů. Informace o druhu nápoje má pro spotřebitele zásadní význam, při výběru je vhodné jí věnovat pozornost, abychom charakte zakoupeného výrobku nebyli zklamáni.

V čem jsou rozdíly

U ochucených nealkoholických nápojů je převažující složkou voda, jedná se tedy o lehčí osvěžující nápoje. Ledové kávy na bázi vody patří mezi typické nápoje s povzbuzujícími účinky určené pro dospělé, oblíbené jsou jako cestovní občerstvení, spolu s energetickými nápoji obvykle nechybějí v sortimentu prodejen u čerpacích stanic. Mléčné kávové nápoje na rozdíl od ledových káv ze skupiny nealkoholických nápojů, do kterých je mléko přidáváno v malém množství, obsahují nejméně 50 % mléka. Patří tedy mezi mléčné výrobky, které jsou důležitým zdrojem bílkovin, vápníku atd. K výrobě ledové kávy, ať už patří do skupiny mléčných či nealkoholických nápojů, se používá káva, kávový sirup, kávový extrakt, případně i kávové aroma. Minimální obsah kávy či kávového extraktu není u nápojů označených jako Ledová káva předepsán. Jednotlivé nápoje se tedy liší zejména podílem kávové složky a podílem mléka. Údaji o množství jednotlivých složek je tedy dobré věnovat při nákupu pozornost. V řadě případů je chuť nápojů stylizována do podoby dobře známých tradičních typů kávy, na což obvykle výrobce upozorní deklarací na obale - např. caffe latte (silné espreso doplněné trojnásobným objemem mléka), caffe mocca atd. Charakteristickou hořkou chuť uděluje kávě kofein, k dochucení jsou často použity různé ingredience jako vanilka, skořice, zázvor, kardamon, hřebíček, kakao, karamel a další aromatické látky.

Co nesmí chybět na obale

Na obale pro spotřebitele musí být uvedeny základní údaje: obchodní jméno výrobce nebo dovozce popřípadě prodávajícího a jeho sídlo, údaj o množství výrobku, datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti (podmínky skladování), údaj o složení podle použitých surovin, přídatných látek, aromat a potravních doplňků.
Upozornění "Obsahuje kofein" musí být u nealkoholických nápojů uvedeno pouze v případě přidaného kofeinu. U kávových nápojů je kofein obsažen jako přirozená součást kávové složky. Běžný spotřebitel automaticky spojuje kávový nápoj s přítomností kofeinu, proto stejně jako v případě kávy nemusí být toto upozornění uvedeno. U řady nealkoholických nápojů však výrobci deklarují skutečný obsah kofeinu v nápoji.
U nealkoholických nápojů musí být kromě ostatních povinných údajů uvedena také hodnota využitelné energie.
Všechny povinné údaje musí být na obale pro spotřebitele uvedeny v českém jazyce.

Jak je uchovávat

Ledové kávy, ať už se jedná o ochucené nealkoholické nápoje či mléčné nápoje, patří většinou mezi trvanlivé výrobky. Nealkoholické nápoje jsou ošetřeny pasterací, mléčné nápoje rychlým záhřevem při vysokých teplotách (UHT technologií - ultra high temperature). Mléčné nápoje by měly být uchovávány při teplotě do 24 °C, stejné doporučení platí rovněž pro nealkoholické nápoje. Nápoje jsou určeny po otevření k okamžité spotřebě, pokud výrobce neuvede na obale jinak. Při prodeji jsou ledové nápoje umístěny často v chladicích boxech, a to z důvodu optimální teploty k podávání ke konzumaci. Ledové kávy ze skupiny mléčných nápojů se tradičně prodávají v nápojových kartónech s brčkem, zatímco nealkoholické nápoje jsou obvykle nabízeny v plechovkách. U nápojů v plechovkách je nezbytné dodržovat základní hygienické zásady, vyvarovat se pití nápoje přímo z plechovky. Povrch plechovky může být totiž kontaminován původci onemocnění. Některé plechové obaly jsou proto již opatřeny odnímatelným plastovým víčkem či jiným přebalem, který chrání vrchní část plechovky.

Výsledky kontrol

Mezi nejčastější nedostatky zjištěné při kontrolách České zemědělské a potravinářské inspekce patří chybné nebo neúplné značení - chybějící datum minimální trvanlivosti, neuvedení povinných údajů v českém jazyce. V několika případech byly ledové kávy z kategorie nealkoholických nápojů hodnoceny jako nevyhovující z důvodu nesplnění mikrobiologických požadavků.


Dnes je úterý úterý 3. prosince 2024
svátek slaví Svatoslav, zítra Barbora

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.