Reklama |
TrdelníkSkalický trdelník je proslulá pečená sladká ořechová pochoutka. V místě zrodu trdelníku ve slovenské Skalici se trdelníky pečou klasickým způsobem na otevřeném ohni. Trdelník se dostal do Skalice prostřednictvím kuchaře ze Sedmihradska, který nastoupil službu u maďarského generála ve výslužbě, který se usadil v tomto městě. Příprava Do mouky přidáme cukr, rozdrobené droždí, vlažné mléko, Další návod na tzv. Staročeský trdelník nám zaslal přispěvatel Vašek Postup přípravy: Máslo umícháme se sádlem až pění. Do umíchané tukové směsi přidáme cukr, žloutky – vždy po jednom, pak osolíme a dáme vzejité kvasnice. Mouku a mléka tolik aby zadělané těsto bylo poměrně tuhé. Nyní těsto dobře vypracujeme a necháme málo zkynout. Z těsta vyválíme dlouhý těstový váleček téměř motouz, asi jako malíček silný. Pak pozorně namotáme na k tomu určený dřevěný váleček pomaštěný máslem. Povrch potřeme bílkovým sněhem a posypeme sekanými loupanými mandlemi. Pečeme za občasného ale poměrně častého otáčení válečku v troubě a při pečení ho potřeme máslem Nejjednodušší recept na trdelník nám zaslal neznámý příspěvkář Těsto na vánočku (každý dle svého) Na posyp: vanilinový cukr, rozstrouhané mandle a oříšky a rozstrouhané karamelové bonbony (základ trdelníku). Těsto namotat na trubičky na kremrole, pořádně je rozválcovat v posypu a dát je upéct do trouby (třeba na stojanu na grilování kuřete).
Příbuzné články...
19.04.2022 Plastická čokoláda13.04.2022 Velikonoce po polsku 11.04.2022 Velikonoční macarony 09.04.2022 Velikonoční beránek 06.04.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek čtvrtek 21. listopadu 2024
svátek slaví Albert, zítra Cecílie Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |